Nieuws

Onderzoekers zien in strijd tegen corona toch heil in pufje met malariamedicijn

De Amerikaanse president Trump slikte al preventief malariamedicijnen omdat het zou helpen tegen corona. Later stopte de WHO een onderzoek naar het omstreden middel omdat het juist averechts zou werken. En al die tijd werkten onderzoekers van de RUG en het UMCG door aan een pufje met hydroxychloroquine, dat nu wel belooft te werken.


Leestijd: 2 minuten

Even terug in de tijd. Half maart presenteerden onderzoekers Paul Hagedoorn en Erik Frijlink hun eerste bevindingen rondom de mogelijke werking van hydroxychloroquine als (preventief) medicijn tegen corona. De onderzoekers zagen op dat moment geen heil in het slikken van de pillen (zoals Trump een tijdje deed), maar in het verkleinen van het middel zodat het kan worden geïnhaleerd. Want zo kunnen de medicijnen helemaal tot in de longen komen. Maar dat was nog een hele uitdaging. “Alsof je een suikerkorreltje 25 miljoen keer moet verkleinen”, aldus de onderzoekers. 

De onderzoekers zijn nu een stap verder. In het Dagblad van het Noorden valt vrijdag te lezen dat het pufje met hydroxychloroquine klaar is voor de eerste testen. Als de medische-ethische commissie akkoord is, dan gaan de eerste gezonde vrijwilligers het pufje testen. Gaat dat goed, dan volgen ook coronapatiënten. 

Tot dusver werd hydroxychloroquine vooral ingenomen als pil. Volgens de onderzoekers van de RUG en het UMCG komt dan maar een klein deel van de werkzame stof terecht op de juiste plek. Tabletten bevatten 400 tot 800 milligram van de werkzame stof. Het middel zorgt echter ook voor bijwerkingen als hallucinaties en hartklachten. 

Het pufje geeft maar 20 milligram af, maar de werkzame stof komt wel makkelijker in de longen terecht, zo valt in het Dagblad van het Noorden te lezen. Uiteindelijk zou hydroxychloroquine ervoor zorgen dat het virus zich minder makkelijk kan vermenigvuldigen. Ook gaat het de wisselwerking tussen de ACE2-receptoren en het virus te lijf. Bovendien remt het middel de overspannen reactie van het afweersysteem op het virus, waardoor patiënten minder ziek zouden kunnen worden. Voordeel van de kleine dosering is dat er ook minder bijwerkingen zijn. 

De onderzoekers zien hun medicijn dan ook vooral als preventief middel, want dan zou de werking het beste zijn. Eerder al lieten artsen weten dat het middel weinig doet bij ernstig zieke coronapatiënten. 

Het pufje is nog niet op de markt. Na de test met vrijwilligers, wordt nog gekeken hoe coronapatiënten reageren op het middel. Dat is lastig, want het aantal besmettingen loopt terug.