Nieuws

RUG werkt aan mogelijk medicijn tegen coronavirus

Twee onderzoekers van de RUG onderzoeken op dit moment of een bestaand malariamedicijn kan worden bewerkt zodat het kan worden gebruikt als medicijn voor coronapatiënten.


Leestijd: 1 minuut

Aantal nieuwe besmettingen provincie Groningen blijft hoog; meeste besmettingen in thuissituatie
Aantal nieuwe besmettingen provincie Groningen blijft hoog; meeste besmettingen in thuissituatie

Dat schrijft de Universiteitskrant.

Onderzoekers Paul Hagedoorn en Erik Frijlink denken dat een bestaand medicijn tegen malaria mogelijk kan helpen om het coronavirus te bestrijden. Het bestaande medicijn heeft namelijk de stoffen chloroquine en hydroxychloroquineen uit onderzoek is gebleken dat die stoffen op celniveau kunnen werken tegen corona. 

Voordat het middel getest kan worden op coronapatiënten is het echter wel belangrijk dat de medicijnen zo worden bewerkt dat ze rechtstreeks naar de longen kunnen worden gebracht. Dat gaat het beste via inhalatie en daarvoor moeten de stoffen minuscuul klein zijn. Alsof je een suikerkorreltje 25 miljoen keer moet verkleinen.  

De onderzoekers hopen het medicijn zo snel mogelijk te kunnen testen op gezonden hulpverleners. Dat kan ook, want het gaat om een bestaand medicijn dat niet eerst op bijvoorbeeld dieren hoeft worden getest. Het kan nog wel weken duren voordat de eerste proef plaatsvindt. 

Uiteindelijk is het dan ook nog maar de vraag of de medicijnen andere klachten gaan veroorzaken en of de werkzame stoffen hun werk op een goede manier doen. Er bestaat ook een kans dat het medicijn straks niet werkt.