nieuws

11 nov 2014, 11:11 door Matthijs van Houten

Een fontein op de Grote Markt? Dat kan toch veel spectaculairder?

Een fontein op de Grote Markt? Dat kan toch veel spectaculairder?

Nachtburgemeester Chris Garrit en de gemeente Groningen willen graag een spectaculaire Groninger stadsfontein.Er komt zelfs een heus nachtdebat om te kijken wat de beste plek is voor een fontein en hoe die eruit moet komen te zien. Maar is een fontein inderdaad een toekomstige publiekstrekker of is het wellicht wat ouderwets?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Door Matthijs van Houten

Fonteinen zie je overal. Misschien moet Groningen op zoek gaan naar een spraakmakend kunstvoorwerp. Iets dat je bijna nergens anders ziet. Iets waarvoor mensen náár de stad toekomen. Omdat het bijzonder is, omdat je het gezien moet hebben. Omdat Groningen zichzelf er mee op de kaart zet.

Neem de The Bean in Chicago, die officieel de naam Cloud Gate draagt. Dit is een absolute blikvanger in het Millennium Park. Het glimmende object is door kunstenaar Anish Kapoor gemaakt van roestvrij stalen platen in de vorm van vloeibaar kwik. Waar je ook staat, je ziet de skyline in het vervormde en gedraaide beeld van The Bean. En jezelf! Niet voor niets drommen dagelijks duizenden mensen samen bij Cloud Gate om zichzelf op foto te vereeuwigen met een spraakmakend kunstwerk én de skyline van Chicago. Ik heb er zelf afgelopen zomer ook zeker twee keer een half uur naar staan kijken.
 

Nu is de skyline van Groningen niet zó indrukwekkend, als die van Chicago. Maar met ons mooie stadhuis, de gezellige kroegwand, de vernieuwde Oostwand met het Forum en natuurlijk d’Olle Grieze zou er in een Grunneger Molleboon op de Grote Markt ook genoeg te zien zijn. De GIC ziet het al helemaal voor zich en liet door tekenaar en schilder Pietr een impressie maken.Die Grunneger Molleboon is voor mij niet heilig en een fontein hoeft ook geen afbreuk te doen aan onze mooie binnenstad. En misschien heeft Chris Garrit wel een fantastisch idee in zijn hoofd voor een compleet vernieuwende fontein, die inderdaad duizenden mensen naar de stad trekt. Of komt er straks nog een andere kunstenaar met een revolutionair en oogverblindend idee. Als we maar niet worden opgezadeld met een standaard fonteintje, zoals je die overal ziet. Dat kan dan wel een tikkie spectaculairder! Heb het er maar eens over tijdens dat nachtdebat!

En wat vinden onze GIC-lezers? Fontein? Molleboon? Of toch iets anders?