Volgens de gemeente is er op dit moment geen achterstand meer in de verwerking van aanvragen voor een laadpaal. De gemeente kan inmiddels ten minste 90 laadpalen per jaar plaatsen en onderzoekt voortdurend of en waar uitbreiding nodig is. Wanneer de plaatsing van laadpalen in hetzelfde tempo doorgaat, zullen er in 2025 zelfs méér dan 90 laadpalen worden geplaatst – meer dan ooit in zo’n korte tijd. De afhandeling, van aanvraag tot daadwerkelijke plaatsing, kan in sommige gevallen al binnen 3 maanden.
Inwoners kunnen via de website van de gemeente Groningen een aanvraag doen voor een laadpaal in hun buurt. De gemeente beschikt inmiddels ook over uitgebreide informatie over het gebruik van de bestaande gemeentelijke laadpalen. Hierdoor weet de gemeente al proactief waar nieuwe laadpalen nodig zijn en kunnen deze op strategische locaties worden geplaatst.
Hoewel het tempo van plaatsing hoog ligt, is uitbreiding niet overal even eenvoudig. In sommige straten heeft het elektriciteitsnet onvoldoende capaciteit (‘netcongestie’) om direct een laadpaal aan te sluiten. Dan moet eerst het net worden verzwaard, wat extra tijd vraagt. De gemeente kijkt daarom per locatie naar de optimale plek om een laadpaal aan te sluiten, in overleg met Enexis. Door slimme keuzes te maken, worden laadinfrastructuur en netcapaciteit zo goed mogelijk op elkaar afgestemd.