De gaswinningsproblematiek is al jarenlang een belangrijk thema in Groningen. Volgens de organisatoren van het evenement is er op technisch, maatschappelijk en bestuurlijk niveau veel gebeurd. “Wat hebben we geleerd, waar
staan we nu en waar gaan we naar toe?” Zo vragen ze zich af.
11 juni: Academiegebouw
Het congres start op woensdag 11 juni in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen tijdens een inspirerende avond met internationale sprekers.
Onder wie: Professor Gian Michele Calvi uit Italië. Hij was betrokken bij de versterkingsaanpak voor kerken in Groningen en neemt je mee in zijn onderzoek naar het versterken van kerken zonder de schoonheid aan te tasten.
En ook: antropoloog Elisa López en gemeenteambtenaar Nina Eliasson. Zij gaan het hebben over Kiruna in Zweden, waar een deel van de stad verplaatst moet worden vanwege veiligheidsredenen voor de voortzetting van de ijzerertsmijn. Ze vertellen wat dit betekent voor de gemeenschap en hoe dit het openbaar bestuur uitdaagt tot het maken van ingewikkelde keuzes.
Arnoud Bodde modereert de avond.
12 juni: De Toekomst in Scheemda
En dat is nog niet alles. Op donderdag 12 juni vindt het congres in De Toekomst in Scheemda plaats. Je kunt kiezen uit een breed aanbod aan inspirerende sessies, maar je kunt ook op excursie gaan. Zo krijg je tijdens de excursie ‘Van zuur naar zoet’ een tour langs gebouwen die in het gebied mogelijk zijn gemaakt met aardbevingsgeld. Lyanne Levy en Jaap Romme openen het congres en reflecteren op de rol van de overheid. De dag staat onder leiding van moderator Alice Faber. Ook is er een expositie in de fabriek.
Iedereen is welkom en aanmelden kan via deze link.