Banden met dispuut verbroken
Toen de studenten van hun weekend terugkwamen, wilden jongens in gesprek met het bestuur, vertelt Kaak. “We hebben toen eerstegraads brandwonden geconstateerd.” De vereniging heeft gelijk actie ondernomen door het incident te melden aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente. “Nog voordat het in de media kwam”, aldus Kaak. “We hebben de melding heel serieus genomen.”
Daarom heeft Vindicat alle banden met het dispuut verbroken. “In verenigingsverband kunnen ze nooit meer bij elkaar komen.” Intern doet de studentenvereniging onderzoek naar het gedrag van de individuele leden, en dit kan tot gevolg hebben dat er meer actie wordt ondernomen.
TYR
Dispuut TYR heeft niet een al te beste naam. In het advies van de Accreditatiecommissie Studentenorganisaties 2018, wordt de groep specifiek genoemd: “Er is sprake van een TYR-dispuut dat door sommigen als intimiderend wordt ervaren.” Wat heeft Vindicat precies gedaan na deze uitspraak? “Ik was toen nog geen lid van de vereniging, dus daar kan ik niet zoveel over zeggen”, aldus Kaak. Volgens hem is het dispuut niks meer dan een groep jongens die zich verenigen. “De afgelopen jaren hadden ze niet echt een actieve rol.”
Verantwoordelijkheid van Vindicat
Het is niet de eerste keer dat Vindicat dit jaar negatief in het nieuws komt. In maart werden meerdere leden uit een Frans skihotel gezet, nadat ze zich hadden misdragen. Zo’n reis is officieel geen onderdeel van Vindicat, maar het zijn wel leden van de vereniging. In maart werd naar aanleiding van het incident een aantal leden geschorst. Waar ligt de verantwoordelijkheid van de vereniging?
“Het is in ieder geval duidelijk dat wij verantwoordelijk zijn voor onze sociëteit, omdat wij ook een horecagelegenheid zijn”, stelt Kaak. “Buiten de sociëteit is het heel lastig. We kunnen niet achter de voordeur kijken bij 2000 leden.” Wat kan Vindicat dan wel doen? “We proberen goed gedrag aan te sturen. En achteraf is het onze rol om op te treden.”