Het gaat om drie projecten uit het Uitvoeringsprogramma Gezondheid 2024-2025 van het Nationaal Programma Groningen (NPG), een samenwerkingsverband van rijk, provincie en gemeenten voor de besteding van de 1,15 miljard euro ter compensatie van de bevingsschade. De gemeenten dragen zelf ook ruim 3 miljoen euro bij.
Coach
De tien Groninger gemeenten krijgen in 2025 en 2026 bijna 2,3 miljoen euro subsidie voor een ‘welzijnsrecept’ voor de inwoners die dat nodig hebben. Klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid hebben lang niet altijd een medische oorzaak. Via Welzijn op Recept verwijst de huisarts de inwoner naar de welzijnscoach van de lokale welzijnsorganisatie. De welzijnscoach zoekt samen met de inwoner naar manieren om het welzijn te vergroten, bijvoorbeeld via groepsactiviteiten of vrijwilligerswerk.
Hechte gemeenschappen
De andere projecten hebben geen betrekking op de gemeente Groningen, maar op andere plekken in de provincie. Zo is er het project Hechte Gemeenschappen, dat zich richt op het versterken van de sociale infrastructuur in dorpen en wijken die kampen met uitdagingen zoals vergrijzing, armoede en het verdwijnen van voorzieningen.
Pilot Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie
En dan is er nog subsidie voor de Pilot Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie. Stichting Peuterwerk, Elke Jeugdhulp & Onderwijs en de gemeente Stadskanaal werken in een pilot samen om peuters (2-4 jaar) met zowel een taalachterstand als gedragsproblemen een goede start te geven. Hiervoor bedraagt de subsidie 229.999 euro. De gemeente Stadskanaal draagt ook 229.999,- euro bij aan het project.