economie

14 jul 2016, 09:09

Ondernemers blij met Kopenhagen als nieuwe bestemming vanaf Groningen Airport Eelde

Ondernemers blij met Kopenhagen als nieuwe bestemming vanaf Groningen Airport Eelde

Tal van ondernemers hebben blij gereageerd op het nieuws van Groningen Airport Eelde dat je vanaf 16 september tweemaal daags kunt vliegen op de internationale ‘hub’ Kopenhagen. Vanaf die luchthaven ligt namelijk de hele wereld aan je voeten. “Fantastisch nieuws. Niet alleen voor Groningen, maar voor heel het Noorden”, jubelden ze in koor vlak na de bekendmaking op de luchthaven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Luchthavendirecteur Marco van de Kreeke laat al jaren weten dat hij graag een verbinding wil met een hub, die Groningen Airport Eelde met de rest van de wereld verbindt. Na vier jaar van intensief zoeken en onderhandelen, kon hij woensdagmiddag dan eindelijk de verlossende woorden spreken. Want de zo vorig gewenste verbinding met Kopenhagen is een feit.

En juist die verbinding is waarvoor veel ondernemers ook al pleitten in de laatste editie van de papieren Groninger Ondernemers Courant. Directeur Van de Kreeke benadrukte in die courant ook al dat een verbinding met een internationale hub belangrijk is voor de Noord-Nederlandse economie.

Lambert Zwiers, directeur van VNO-NCW en MKB Noord, sluit zich daar bij aan. “Dit is heel mooi”, zegt hij. “Het is ook echt een lang gekoesterde wens. Het is voor de economie in Noord-Nederland heel belangrijk om een goede verbinding met de rest van de wereld te hebben. Er is nu natuurlijk veel discussie over de toekomst  van Eelde. Dit nieuws komt op een heel goed moment en kan helpen bij het neerzetten van een positief toekomstbeeld. Zo’n hub is namelijk het juiste antwoord op de vraag of er een toekomst is. Dit is de manier waarop we verder moeten.”

Lambert Zwiers: 'Niet praten, maar doen!'

“We moeten niet praten, maar doen”, zegt Zwiers. “En ja, dan moet je soms eens een risico durven nemen. Dit is in ieder geval goed nieuws. En nu moet Eelde aan de slag om met goede marketing ook echt een goede bezetting te krijgen.”

Haskia Kramer, directeur van reisbureau Internoord, ziet zeker kansen. “We moeten gaan omdenken!” Dat zei ze in bijzijn van tientallen journalisten, ondernemers en de directeur business development van vliegmaatschappij Nordica. “We moeten Groningen  niet alleen maar als mooie toeristenbestemming neerzetten in Amsterdam en Limburg. We moeten veel verder kijken. We moeten zorgen dat de wereld weet wat we hier te bieden hebben. En dat is heel wat! We hebben het werelderfgoed de Waddenzee in onze achtertuin, maar we staan er met de rug naartoe.”

Haskia Kramer: 'We moeten hier samen een succes van maken'

“We moeten het met z’n allen doen”, aldus Kramer. “De tijd is nu rijp. Amsterdam zit nu vol en wij hebben hier de mogelijkheden. We moeten hier samen een succes van maken. Dat kan alleen maar samen met de consument, het bedrijfsleven en de geweldige staf van Groningen Airport Eelde die dit mogelijk heeft gemaakt.”

Is er dan sprake van eenrichtingsverkeer? Zeker niet. Want Sven Kukemelk, directeur Business Development bij vliegmaatschappij Nordica, verwacht ook dat vanuit de Scandinavische landen veel belangstelling is voor Groningen. “Ik ken Groningen als een heel levendige stad, waar bijvoorbeeld geen sluitingstijden zijn bij cafés”, zegt hij. “Ik ga er vanuit dat deze vluchten goed zijn voor het inkomende toerisme in Groningen en de rest van het Noorden. Voor ons is dit een goede investering en ik geloof dan ook dat de nieuwe lijn winstgevend kan zijn."