nieuws

13 jul 2016, 11:11

Eelde krijgt dagelijkse verbinding naar Kopenhagen: dankzij 'hub' verbinding met vliegvelden in hele wereld

Vliegmaatschappij Nordica gaat vanaf 19 september tweemaal per dag vliegen vanaf Groningen Airport Eelde naar de internationale luchthaven van het Deense Kopenhagen. De verbinding is belangrijk voor de toekomst van het vliegveld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de verbinding met een intercontinentale luchthaven gaat een langgekoesterde wens van het Groningse vliegveld in vervulling. Passagiers kunnen nu vanaf Eelde met een tussenstop in Kopenhagen naar bestemmingen over de hele wereld vliegen.

In eerste instantie zullen er 50 plaatsen per vlucht beschikbaar zijn voor reizigers vanaf Eelde, aldus luchthavendirecteur Marco van de Kreeke. Het is de bedoeling dat dit op termijn wordt uitgebreid tot 70. "We mikken in het eerste jaar op zo'n 25.000 à 30.000 passagiers", zo zegt Van de Kreeke. "Daarna willen we doorgroeien naar ongeveer 40.000 per jaar."

De nieuwe hub-verbinding zorgt volgens het vliegveld voor een comfortabele en snelle verbinding met Scandinavië. Ook is het goed voor de economie in Noord-Nederland en zorgt de verbinding voor een impuls voor het inkomende toerisme en zakelijke verkeer.

Groningen Airport Eelde heeft ondanks stijgende passagiersaantallen moeite om de exploitatie rond te krijgen. De aandeelhouders, waaronder de provincies Groningen en Drenthe, doen onderzoek naar de toekomst van de luchthaven.