economie

05 jan 2017, 11:11

Bedrijf uit Leek verkoopt blauw licht-brillen voor kinderen

Bedrijf uit Leek verkoopt blauw licht-brillen voor kinderen

SeeMore Sight Solutions uit Leek heeft zogenoemde 'blue blocking'-kinderbrillen op de markt gebracht. Schermen van allerlei apparaten zenden blauw licht uit, en de brillen zijn er om de negatieve effecten van dit licht zoveel mogelijk te beperken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Blauw licht

Elke keer wanneer kinderen een smartphone, tablet of computer gebruiken, komen ze in aanraking met het LED-licht dat deze apparaten uitstralen. Dit LED-licht bestaat gedeeltelijk uit blauw licht. Dat blootstelling aan blauw licht tot klachten kan leiden, is al bekend; je kunt er branderige en vermoeide ogen of hoofdpijn aan overhouden. Ook remt blauw licht de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden. Al eerder voerde Rijksuniversiteit Groningen vanwege dit laatste effect een experiment met oranje contactlenzen uit.

Of en in hoeverre het blauwe licht waaraan wij worden blootgesteld daadwerkelijk schadelijk is voor onze ogen, is nog niet bekend. Wel is uit dierproeven gebleken dat intens blauw licht schade kan veroorzaken aan het netvlies. Een woordvoerder van De Gezondheidsraad zegt hierover: "We weten dat het blauwe licht dat in LED-verlichting zit potentieel schadelijk is voor de ogen, maar het is onduidelijk of de mate waarin we eraan blootgesteld worden schadelijk is. Steeds meer mensen kijken er steeds langer naar. Waar ligt de grens en gaan we daar niet met zijn allen overheen?"

De kinderbrillen van SeeMore
Voor iedereen die zich zorgen maakt over de effecten van blauw licht op de ogen van kinderen, heeft SeeMore blue blocking-kinderbrillen op de markt gebracht. Deze brillen zijn ontwikkeld om blauw licht te filteren en er daardoor voor te zorgen dat het netvlies beschermd wordt, dat de aanmaak van melatonine niet wordt verstoord en dat de ogen minder snel vermoeid zijn. SeeMore werkt samen met het Oogfonds, dat ook bezorgd is over de mate waarin kinderen tegenwoordig aan blauw licht blootgesteld worden. Van elke SeeMore-bril die verkocht wordt, gaat € 2,50 naar dit fonds.

De blauw licht-brillen die SeeMore aanbiedt zijn van het merk Luca&Mavi en zijn voor kinderen van 4 tot 16 jaar. Het assortiment omvat brillen speciaal voor jongens en brillen speciaal voor meisjes, maar ook monturen die geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes. Evenals diverse andere aanbieders in de optiek-sector, zoals Ace&Tate (een onderneming die reguliere brillen verkoopt) en webwinkel Lensplaza (waar je lenzen online kunt kopen), biedt SeeMore de mogelijkheid om rechtstreeks via de site een bestelling te doen. Toch wijst SeeMore erop dat het aanschaffen van een blauw licht-bril via een opticien verschillende voordelen heeft: de bril kan qua pasvorm en sterkte helemaal op de toekomstige drager worden aangepast en sommige monturen zijn online niet verkrijgbaar.