innovatie

29 nov 2007, 09:09

RuG onderzoekt gevolgen dragen oranje lenzen

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) gaat onderzoeken welke gevolgen het dragen van oranje contactlenzen heeft op de biologische klok van de drager. Dat heeft de RuG woensdag bekend gemaakt. De onderzoekers hopen op deze manier te achterhalen of er een verband is tussen staar, een veelvoorkomende oogziekte bij ouderen, en een verstoord slaap-, en waakritme.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de onderzoekers komt er door de ogen van mensen die last hebben van staar te weinig blauw licht binnen wat van invloed is op de biologische klok. Hetzelfde effect wordt bereikt door proefpersonen oranje lenzen te laten dragen, zeggen de onderzoekers. Dit omdat lenzen in deze kleur minder blauw licht doorlaten.

Voor het onderzoek is de universiteit op zoek naar in totaal veertien mensen die twee weken lang, 24 uur per dag oranje gekleurde lenzen willen dragen. Om te kijken wat het effect hiervan is wordt het slaap- en waakritme van de proefpersonen zowel voor, als na het dragen van de lenzen onderzocht.


Volgens onderzoekster Marijke Gordijn ondervinden de deelnemers aan het onderzoek weinig hinder van de oranje lenzen. ‘’In het begin ziet de wereld er wel wat oranje uit, maar naar verloop van tijd wen je eraan en zie je weer net als anders”, laat ze weten. Eventuele veranderingen in de biologische klok zullen na het uitdoen van de lenzen direct weer verdwijnen, benadrukt ze.