wonen

25 sep 2019, 20:08

Eerste woningen met solar-dakpannen in Groningen

Eerste woningen met solar-dakpannen in Groningen

Een paar jaar geleden leek het nog iets voor de zeer verre toekomst: geen zonncollectoren op huizen, maar solar-dakpannen. Maar die toekomst komt plotseling heel dichtbij. Want in Groningen is op het Suikerunieterrein een innovatieve pop-up wijk geopend, de Loskade. Daar worden tal van nieuwe duurzame materialen getest, en ook solar-dakpannen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Loskade, bestaat uit 14 circulaire en remontabele woningen, 32 studio’s en 40 tijdelijke bewoners. De wijk is de komende elf jaar een ‘living lab’ voor experimenten met duurzame woonoplossingen die ook het wonen aangenamer maken.

 

Van duurzame energieoplossingen met zonne- en windenergie, zoals solardakpannen, tot nieuwe gevelmaterialen zoals isolerende steenstrips. Op De Loskade wordt volop geëxperimenteerd met het bouwen van overmorgen. De tijdelijke bewoners wonen letterlijk in een living lab.

 

De wijk bestaat uit een compleet nieuwe lijn met circulaire woonproducten van Fijn Wonen, onderdeel van Van Wijnen. Deze woningen zijn volledig remontabel. Samen met de tijdelijke bewoners en partners bouwt Van Wijnen hier de komende elf jaar aan ruimte voor beter leven. Op deze manier leert het bedrijf wat goed werkt en wat niet.