Wonen

Partijen roepen op: onderzoek of Groningen ‘Europese Culturele Hoofdstad’ kan worden in 2033

Als het aan verschillende partijen in de gemeenteraad ligt, wordt Groningen de ‘Culturele Hoofdstad’ van Europa in 2033. D66, VVD, Partij voor de Dieren, Student & Stad, Partij voor het Noorden en GroenLinks dienen woensdag een motie in, waarin de partijen het college verzoeken om te verkennen of Groningen zich kandidaat zou kunnen stellen. 


Leestijd: 2 minuten

Foto | Rutger Prins
Foto | Rutger Prins

Wat is een ‘Culturele Hoofdstad’? 

Sinds 1985 worden er elk jaar twee Europese steden in het zonnetje gezet: een jaar lang mogen ze de titel ‘Europese Culturele Hoofdstad’ dragen. De titel is in het leven geroepen om de diversiteit en rijkdom van Europese steden te laten zien. Tijdens zo’n jaar zet de stad het historisch en cultureel erfgoed in de schijnwerpers. Dit jaar zijn de culturele hoofdsteden Chemnitz in Duitsland en Nova Gorica in Slovenië. 

Waarom willen de partijen dit? 

De indieners van de motie stellen dat de titel verschillende voordelen voor Groningen zou hebben, zoals aanzienlijke internationale aandacht, een economische impuls en culturele ontwikkeling. Groningen heeft, volgens de partijen, een “rijk cultureel ecosysteem, een sterke creatieve sector, een jonge en diverse bevolking en een internationale reputatie als kennisstad.” 

2033 klinkt ver weg, maar volgens de indieners vereist een succesvolle kandidatuur een goede voorbereiding. Er is bijvoorbeeld veel geld nodig voor de marketing en de culturele programmering. 

Kandidaten kunnen zich overigens 6 jaar van tevoren melden. Ze moeten dan een programmavoorstel indienen. 4 jaar van tevoren worden de definitieve ‘Culturele Hoofdsteden’ vastgesteld. Die periode van 4 jaar is onder andere nodig voor het plannen van evenementen. 

Wat moet er volgens de partijen gebeuren? 

De partijen willen dat het college gaat verkennen of Groningen zich kandidaat kan stellen voor de titel Culturele Hoofdstad in 2033. Zo willen ze weten welke culturele, economische en maatschappelijke voordelen er zouden zitten aan de titel, welke risico’s er eventueel zijn, wat nodig is voor de kandidaatstelling, en hoe andere steden een kandidatuur hebben georganiseerd. 

Ook roepen de indieners op om nauw samen te werken met onder andere Groningse culturele instellingen, ondernemers en de Provincie om deze vragen te beantwoorden. 

Groningen is niet de eerste stad in Noord-Nederland die mogelijk de Culturele Hoofdstad wordt: in 2018 droeg Leeuwarden deze titel.