Nieuws

Zeehondencrèche: 'Overheidssteun nodig om dierenleed te voorkomen'

Om te voorkomen dat zieke jonge zeehonden in de toekomst weer noodgedwongen moeten worden uitgezet, is het nodig dat het Rijk financieel aan de opvang en behandeling van de dieren bijdraagt. Dat zegt de voorzitter van de raad van toezicht van de Zeehondencrèche in Pieterburen Henk Bleker. Hij reageert met zijn oproep op een aanklacht van dierenmishandeling die door een oud-medewerker van de crèche werd ingediend bij het Openbaar Ministerie.


Leestijd: 1 minuut

Vakantie met de kinderen: aan de slag als zeehondendokter, tijdreizen en STOM theater
Vakantie met de kinderen: aan de slag als zeehondendokter, tijdreizen en STOM theater

De oud-medewerker had het Openbaar Ministerie gevraagd de voormalige directie van de crèche te vervolgen. Volgens de man werd vorig jaar een groot aantal zieke jonge zeehonden uitgezet voordat zij voldoende waren aangesterkt. Volgens Bleker is die klacht deels gegrond. “Het vroegtijdig uitzetten was uit nood geboren”, zo zegt hij. “Tussen oktober en januari krijgt de crèche dermate veel zieke zeehonden aangeboden dat er simpelweg te weinig geld en voorzieningen zijn om ze allemaal volledig te laten aansterken”, zo zegt hij.

De kwalificatie “dierenmishandeling” wijst Bleker echter stevig van de hand. “Als iemand een klacht wil indienen bij het Openbaar Ministerie heb ik daar geen problemen mee”, zo zegt hij. “Maar als mensen rechtstreeks naar de media stappen om de zeehondencrèche te beschuldigen van dierproeven en dierenmishandelingen, hebben ze aan mij een hele kwaaie. Het kan niet zo zijn dat de vele vrijwilligers die jaarlijks zo’n 700 zeehonden van de dood redden, worden weggezet als dierenbeulen. Mocht dat in de toekomst wel weer gebeuren dan zullen we zeker overwegen juridische stappen te nemen wegens smaad en laster.”

Daarnaast roept Bleker de politiek op om zich uit te spreken over het probleem van overcapaciteit tussen oktober en februari. “Als we met z’n allen vinden dat ook in die drukke periode alle zieke jonge zeehonden zo goed mogelijk geholpen moeten worden, dan moet er extra opvangcapaciteit en medische zorg mogelijk zijn. Dat kan alleen als de overheid daar zo’n 500.000 euro in investeert.”

Het Openbaar Ministerie heeft overigens al besloten niet tot vervolging over te gaan. Ook volgens de aanklager gaat het om een kwestie voor de politiek. De klagende oud-medewerker zegt hiermee geen genoegen te nemen en overweegt een gang naar het gerechtshof.