nieuws

26 mei 2014, 09:09

Zeehonden willen terug naar Zeehondencrèche Pieterburen

Zeehonden willen terug naar Zeehondencrèche Pieterburen

Twee zeehonden die gisteren werden losgelaten op een zandplaat voor Schiermonnikoog wilden terug naar de Zeehondencrèche Pieterburen.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De twee zeehondenden zouden aanvankelijk door enkele moeders worden losgelaten op Moederdag. Maar vanwege het slechte weer kon dat toen niet doorgaan. Maar gisteren was het een stralende dag en stond niets het los laten van de aangesterkte zeehonden meer in de weg.

 

Na een prachtige boottocht konden moeders en kinderen gistermiddag op de zandplaat dan de twee stevige zeehonden los laten. Maar in tegenstelling tot een oud reclamefimplje van de Zeehondencreche was het niet zo dat de dieren de vrijheid snel tegemoet wilden hobbelen.

 

Ze kuierden op hun gemak naar de zee, en waren vervolgens snel onder water en uit zicht verdwenen. Tot verbazing van veel van de aanwezigen kwamen ze even later echter weer terug en gingen weer de kant op van de moeders en kinderen die hen hadden vrij gelaten.

 

Maar uiteindelijk besloten ze toch maar weer het water in te gaan. Daar bleven ze geruime tijd heen en weer zwemmen, alsof het afscheid van de toegewijde medewerkers van de Zeehondencreche hen zwaar viel. Uiteindelijk zwommen ze dan toch de vrijheid tegemoet.

 

Volgens Niek Kuizenga, directeur van de Zeehondencreche, gebeurt het wel vaker dat dieren bij het afscheid nog een keer terug komen, omdat ze zich aan het orienteren zijn op hun nieuwe omgeving.

 

De Zeehondencreche is van plan om vaker mensen te vragen om te helpen zeehonden uit te zetten. Daar wil de creche een arrangement van maken, zodat daarmee ook wat kosten kunnen worden terugverdiend. Bovendien is het voor de mensen die de dieren terug willen  zetten een fantastisch dagje uit, en leert men er ook veel van over de Waddenzee en de situatie van de zeehonden.

 

Momenteel is het iets rustiger bij de Zeehondencreche: de meeste zieke dieren zijn opgeknapt en terug gezet.

 

Maar het is stilte voor de storm, want straks, als de huilers zijn geboren, zal het vermoedelijk weer superdruk worden voor de creche en voor de gedreven en enhousiaste medewerkers en vrijwilligers uit binnen- en buitenland.

 

Een van de zeehonden keert terug.
Een van de zeehonden keert terug.
Directeur Niek Kuizenga geeft uitleg.
Directeur Niek Kuizenga geeft uitleg.
De nieuwsgierige dieren laten zich nog even fotograferen.
De nieuwsgierige dieren laten zich nog even fotograferen.