nieuws

04 sep 2014, 11:11

'Woningen in aardbevingsgebied minder waard'

Woningen en panden in het aardbevingsgebied in Groningen zijn minder waard geworden, omdat ze liggen in risicogebied. Dat stelt de Stichting WAG, die 550 huiseigenaren en drie woningcorporaties vertegenwoordigt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Stichting WAG (Waardevermindering door Aardbevingen Groningen) heeft twintig panden laten taxeren en daaruit bleek dat het gaat om waardedalingen van 5 tot 25 procent. ,,Alle taxateurs gaven als motivatie op dat de waarde is gedaald omdat de woning of het pand is gelegen in een gebied waar risico is op aardbevingen”, zegt Pieter Huitema, advocaat van de stichting.

Volgens Huitema gaat het daarbij ook om panden die nog geen schade hebben als gevolg van aardbevingen. ,,De verkoopbaarheid is aangetast en dat zorgt voor een lagere waarde.”

De Stichting WAG daagde in januari van dit jaar de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) omdat ze vinden dat die aansprakelijk is voor de waardedaling. Advocaat Huitema verwacht dat de zaak in het voorjaar van 2015 voor de rechter komt.

Huitema zegt dat nog negen andere woningcorporaties zich bij WAG gaan aansluiten. De stichting zou dan de eigenaren van 100.000 woningen in het aardbevingsgebied vertegenwoordigen.