Nieuws

Waarschuwing blauwalg bij strand Lauwersmeer

Voor de zwemplas bij camping De Watermolen in Opende en het water bij het westelijk strand van het Lauwersmeer geldt een waarschuwing voor blauwalg.


Leestijd: 1 minuut

Er zijn ter plekke borden geplaatst om zwemmers hierover te infomeren. Bij een waarschuwing is een lage concentratie blauwalg in het water aangetroffen. Hoewel de risico's voor de volksgezondheid klein zijn, kunnen zwemmers last krijgen van huidirritatie of maag- en darmklachten.

Controle zwemlocaties

De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater in de maanden mei tot en met september. Zij kijken naar helderheid, zuurgraad, temperatuur en of er bacteriën in het water aanwezig zijn die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Locaties waar bijvoorbeeld blauwalg of zwemmersjeuk is geconstateerd worden iedere week geïnspecteerd. Blijkt uit de bemonstering dat de hoeveelheid blauwalgen voldoende is afgenomen of verdwenen, dan worden de borden verwijderd en volgt daarover een mededeling op onze website en in de pers.

Meer informatie

Algemene informatie en het laatste nieuws over zwemwaterlocaties is te vinden op www.provinciegroningen.nl/zwemwater, www.zwemwater.nl of NOS Teletekst (pagina 725). Voor smartphones is een speciale app beschikbaar. Voor informatie over gezondheidsklachten kunt u terecht bij de GGD.