nieuws

13 mei 2015, 10:10

VNO-NCW: 'Kwaliteitslabel Ondernemen Hanzehogeschool Groningen landelijk uitrollen'

VNO-NCW: 'Kwaliteitslabel Ondernemen Hanzehogeschool Groningen landelijk uitrollen'

Werkgeversorganisatie VNO-NCW MKB heeft grote waardering voor de wijze waarop Hanzehogeschool Groningen ondernemerschap onder haar studenten bevordert en de kwaliteit van het ondernemerschaponderwijs wil verbeteren. VNO-NCW vindt een initiatief van Hanzehogeschool Groningen voor het instellen van een kwaliteitslabel Ondernemen zό bijzonder, dat het dit label in andere delen van het land wil ‘uitrollen’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat zei gistermiddag VNO-NCW voorzitter Hans de Boer, voorafgaande aan de Algemene Ledenvergadering van VNO-NCW Noord in De Nieuwe Kolk te Assen. Daar werd een unieke samenwerking ondertekend tussen De Hanzehogeschool Groningen en VNO-NCW MKB Noord om het onderschapsonderwijs nog verder te verbeteren. Die samenwerking behelst de ontwikkeling van het ‘HG/VNO-NCW Noord kwaliteitslabel Ondernemen’. Dit nieuwe label mogen opleidingen voeren als de kwaliteit van hun ondernemerschapsonderwijs en -ondersteuning aan de eisen van het label voldoet.

 

Een opleiding krijgt het label na een positieve beoordeling door een HG/VNO-NCW Noord commissie, waarin enerzijds ondernemers uit het netwerk van VNO-NCW MKB Noord zitten, en anderzijds docenten en onderwijskundigen van de Hanzehogeschool. De Hanzehogeschool wil studenten al enige tijd niet meer zoals vroeger vooral opleiden tot werknemer of voor een betaalde baan in loondienst, maar wil alle studenten opleiden tot ‘ondernemende professional’ of tot zelfstandig ondernemer met een innovatieve en duurzame onderneming.

 

In Groningen heeft het beleid van Hanzehogeschool er al voor gezorgd dat er steeds meer studenten zijn die een eigen bedrijf starten. Elk jaar starten tussen de 250 en 350 studenten een onderneming. In 2014 waren dat er 319.

 

Volgens de VNO-NCW voorzitter Hans de Boer is de instelling van het kwaliteitslabel een soort kroon op dit beleid van de Hanzehogeschool om ondernemerschap te bevorderen. ‘Hulde aan de Hanzehogeschool! Het ziet er uit als een veelbelovend initiatief en we gaan nu kijken of we dit landelijk kunnen uitrollen. Het is heel goed voor de economie dat er meer ondernemerschap komt, en de tijd dat je automatisch werd opgeleid tot werknemer is gelukkig voorbij!’.

 

Van Keulen

 

Volgens wethouder Joost van Keulen van economische zaken van Groningen zijn de contacten tussen ondernemers en onderwijs de laatste jaren sterk verbeterd. ‘Een groot compliment aan de Hanzehogeschool! En je ziet de resultaten van het feit dat ze ondernemerschap stimuleren: er zijn pareltjes aan start-ups ontstaan. Ik ben trots op het nieuwe kwaliteitslabel, en trots dat het uit Groningen komt!’

 

Van Os

 

Marian van Os, vice-voorzitter van de Hanzehogeschool Groningen: ‘Wij geloven als Hanzehogeschool heilig in ondernemerschap. De oprichters van de voorganger van de Hanzehogeschool hadden in de negentiende eeuw al veel oog voor ondernemerschap, en die traditie zetten wij nog steeds voort. Het is mooi dat wij nu de eerste Hogeschool in Nederland zijn met dit kwaliteitslabel voor Ondernemersonderwijs. Maar we zullen dit nog duidelijker moeten uitdragen want er is alle aanleiding om trots te zijn op wat er in het Groningse onderwijs gebeurt om ondernemerschap te bevorderen en op de dynamische nieuwe bedrijven die dat oplevert’.