nieuws

26 mrt 2015, 11:11

Genomineerden Groninger Persprijs bekendgemaakt

Genomineerden Groninger Persprijs bekendgemaakt

Het Genootschap Groninger Persprijs heeft de vijf genomineerden  voor de Groninger Persprijs 2014 bekendgemaakt. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De jury kreeg 24 inzendingen binnen en heeft een selectie gemaakt uit nieuws- en achtergrondverhalen uit dagbladen, tijdschriften, radio- en tv documentaires, columns, online producties en films. De jury spreekt over ‘een niet zo groot maar wel heel divers aanbod waaruit het moeilijk kiezen was.’

De genomineerden voor de Groninger Persprijs 2014 zijn:

1. Het blad Noorderbreedte met de speciale uitgave over de aardbevingen.
Jury: “De redactie is er uitstekend in geslaagd een originele invalshoek te bedenken, die nog niet in de kranten heeft gestaan.”

2. De documentaire ‘Dit is uw land’ van Kees Vlaanderen en Willem de Haan  over het vertrekcentrum in Ter Apel
Jury: “De camera laat alleen maar zien, heel droog, inclusief ongemakkelijke stiltes. Daardoor is de kijker een soort voyeur.”

3. Volkskrantcorrespondent Ana van Es met haar artikel ‘Land van Verloren Hoop’ over de moeizame relatie tussen Den Haag en het Noorden.
Jury: “Het leverde haar woedende reacties op, maar er waren ook mensen die met tranen in de ogen mailden, dat het zo geod was dat dit eindelijk werd opgeschreven.”

4. De columns van Ed van Tellingen, journalist bij het Dagblad van het Noorden, over de belevenissen met verstandelijk beperkte zoon Joost.
Jury: “Van Tellingen legt een maatschappelijk probleem bloot door het heel klein te maken. De columns schuren en ontroeren. Zoals hij het opschrijft zit er bijna schoonheid in het verdriet.”

5. Fotograaf Kees van de Veen met een zijn fotodossier over de aardbevingsproblematiek in Groningen.
Jury: “Een sterke fotoserie, door het gebruik van heldere beeldtaal zonder opsmuk, soms met een knipoog maar altijd met een scherp oog voor het kleine, vaak verborgen drama.”

De prijs wordt donderdag 23 april uitgereikt in café Lola. De winnaar krijgt een kunstwerk, de Gouden Kolom en een bedrag van 1500 euro. De tweede prijs is goed voor 500 euro.