nieuws

06 feb 2015, 12:12

‘Verstevigen van huizen gaat miljarden kosten’

‘Verstevigen van huizen gaat miljarden kosten’

Het grootschalig verstevigen en verbouwen van huizen in het aardbevingsgebied gaat vele miljarden euro’s kosten. Dat zegt gedeputeerde William Moorlag in reactie op een artikel in de Telegraaf, die de hand wist te liggen op een nog niet openbaar rapport van deskundigen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De experts, die zijn ingeschakeld door minister Kamp, schatten in dat minsten 30.000 huizen moeten worden verstevigd. Mogelijk loopt dat aantal op tot 90.000. De operatie zou zo’n 6,5 miljard euro gaan kosten. Gedeputeerde Moorlag kan niet reageren op het rapport, maar laat wel weten dat het om een operatie gaat van miljarden euro’s.

De gedeputeerde baseert zich op andere bronnen. “De NAM sprak eerder ook al van het opknappen van 50.000 huizen. Reken een ton per huis en dan zit je ook al op 5 miljard. Dan hebben we overigens ziekenhuizen, de industrie en andere openbare gelegenheden nog niet meegeteld.”
 

Gaskraan moet dicht


Het opknappen van de woningen zal jaren in beslag gaan nemen. “Het is een onbeheersbaar programma. Er moet een radicaal andere aanpak komen. De gaskraan dichtdraaien naar 30 miljard kuub is een mooie eerste stap. De veiligheid kan nu niet worden gegarandeerd en de grote verbouwingsplannen nemen vele jaren in beslag.”

Moorlag blijft daarnaast pleiten voor rijksdienst met een sterke commissaris die het grootschalige ‘deltaplan’ gaat uitvoeren. “De overheid moet de regie uit handen van de NAM halen. Het kan straks niet zo zijn dat de NAM gaat bepalen hoe de straten er hier uit gaan zien.”

Minister Kamp lijkt het deltaplan al te hebben uitgewerkt. Hij zag een aantal weken geleden wel een minder grote rol voor die commissaris. “We zien nu echter wel wat beweging bij de minister, maar er is nog geen overeenkomst. Als provincie denken we dat we als overheden samen de kar moeten gaan trekken. Dat moet via de bestuurlijke weg, zodat de problemen niet als een pingpongbal door de Tweede Kamer gaan.”