nieuws

29 jan 2014, 10:10

Uniek archeologisch onderzoek in Groningse wierde

Uniek archeologisch onderzoek in Groningse wierde

In de provincie Groningen gaat in februari voor het eerst sinds lange tijd weer archeologisch onderzoek van start in een wierde. Het gaat om onderzoek onder de kerk in Garsthuizen, een dorp in noord-Groningen dat deels is gebouwd op een wierde. Het onderzoek staat onder leiding van provinciaal archeoloog prof. Hennie Groenendijk.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het onderzoek houdt verband met plannen voor een nieuwe toekomst van de kerk van Garsthuizen. De vervallende kerk blijkt in de huidige vorm niet te handhaven, vandaar dat de Stichting Oude Groninger Kerken plannen heeft om er een nieuw gebouw met een nieuwe functie te realiseren.

 

Maar voordat die eventueel kunnen worden uitgevoerd is er onderzoek nodig naar de ondergrond in de kerk. En vandaar dat de provinciaal archeoloog samen met studenten archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek gaat doen naar en in de wierde. De wierde is een archeologisch monument, vandaar dat de werkzaamheden aan tal van strenge voorwaarden moeten voldoen.

 

De onderzoekers willen graag meer weten over de voorganger van de huidige kerk. Er zijn aanwijzingen dat er al in de elfde eeuw een kerk stond. Het onderzoek moet meer aan het licht brengen over het ontstaan van de wierde en van het dorp Garsthuizen, dat oorspronkelijk aan zee lag.

 

Inwoners van het dorp is gevraagd om mee te doen aan de graafwerkzaamheden, die begin februari van start gaan.

 

Tijdens de werkzaamheden zal er informatie worden gegeven via een speciale, nieuwe website:  www.kerkgarsthuizen.nl