nieuws

30 jan 2015, 12:12

Teleurstelling in Groningen over kamerbrief Kamp

Teleurstelling in Groningen over kamerbrief Kamp

In Groningen is teleurgesteld gereageerd op een brief aan de Tweede Kamer van minister Kamp. Daarin heeft hij aangegeven nog niet bereid te zijn de gaswinning verder terug te schroeven. Zowel de provincie Groningen als de belangengroep Groninger Bodem Beweging (GBB) zegt zich te beraden op stappen om het besluit van de minister aan te vechten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"Zolang de veiligheid niet kan worden gegarandeerd, moet de winning verder worden teruggebracht dan de minister aangeeft", aldus een woordvoerder van de provincie Groningen. De provincie gaat bekijken of en hoe ze het gasbesluit van minister Kamp kunnen aanvechten.

Dick Kleijer, secretaris van de actiegroep Groninger Bodem Beweging (GBB) zegt "zeer teleurgesteld'' te zijn in het besluit van Kamp, dat hij donderdagavond bekendmaakte in een brief aan de Kamer. Kleijer kondigt aan dat de GBB in beroep zal gaan bij de Raad van State tegen het besluit. "Dit is een zeer slechte beslissing. De vermindering is in de plannen van de minister marginaal en dat zal dus zeker geen invloed hebben op de veiligheid van de Groningers.''

In zijn brief aan de Tweede Kamer schreef Kamp dat hij niet van plan is de voorgenomen gasproductie verder te verlagen. Eerder werd deze in verband met de aardbevingsproblematiek al verlaagd van 42,5 miljard naar 39,4 miljard kuub.

De provincie Groningen, verschillende gemeenten en een aantal oppositiepartijen hadden bij de minister aangedrongen op verder verlaging van de gasproductie. De minister geeft in zijn brief aan de Kamer echter aan geen voorlopig nog geen verdere concessies te willen doen.

Burgemeester Rodenboog van Loppersum geeft aan niet verrast te zijn door de brief van de minister. "Ik had niet verwacht dat hij nu al zou besluiten de gasproductie verder terug te schroeven. Ik ga er vanuit dat hij eerst het debat over zijn gasbesluit in februari wil afwachten", aldus Rodenboog. "Ondertussen blijven ook wij ons voorbereiden op een gang naar de Raad van State. Als hji ook na het debat nog niet voornemens blijkt zijn besluit aan te passen, zullen we dat zeker aanvechten."

Rodenboog hoopt echter dat er een kamermeerderheid ontstaat die Kamp een verlaging van de gaswinning oplegt. "Ik zie ook in de kamer een beweging die kant op ontstaan", zo zegt hij hoopvol.