nieuws

17 nov 2014, 15:03

Steeds meer Stadjers ondernemen in groepsverband – Groningen : 'Het Berlijn van het Noorden'

Steeds meer Stadjers ondernemen in groepsverband – Groningen : 'Het Berlijn van het Noorden'

Steeds meer mensen in Groningen zetten gezamenlijk de schouders onder opmerkelijke initiatieven. Dit in groepsverband ondernemen lijkt aan te sluiten bij een internationale trend, die bijvoorbeeld ook duidelijk zichtbaar is in Berlijn.  Vrijdag aanstaande wordt er een - met steun van Het Fonds Ondernemend Groningen gefinancierd - boek gepresenteerd, waarin tientallen van deze Groningse sociale initiatieven op een rijtje worden gezet.(Foto: De Wolkenfabriek).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vrijdag 21 november verschijnt de Community Lover’s Guide to Groningen: een gids met dertien vernieuwende en succesvolle doe-het-zelf initiatieven die de lokale samenleving in Groningen versterken. Naast de gids verschijnt er een gratis stadsplattegrond met de dertien initiatieven uit de gids plus 28 extra initiatieven. De gids en de stadsplattegrond worden tijdens het inspiratiefestival Let’s Gro op 21 november gelanceerd.

 

Steeds meer Groningers starten initiatieven die hun omgeving in positieve zin veranderen. Wie zijn deze mensen? En wat kenmerkt deze initiatieven? De Community Lover’s Guide to Groningen en de bijbehorende stadsplattegrond vertellen het verhaal achter dertien initiatieven zoals het stadspodium EMG Faktors, studentenmoestuin Frankville en Technisch en Creatief Jeugdcentrum SCN. De Community Lover’s Guide is een serie van internationale stadsgidsen over actieve burgers en sociaal ondernemers die lokaal gemeenschappen weten te vormen. Het doel van de gids is deze opkomende trend van zelforganisatie in beeld brengen, het delen van ervaringen en het bieden van inspiratie. Er verschenen al gidsen over onder andere Rotterdam, Berlijn, Cambridge en Utrecht.

 

Vrijdag 21 november wordt de gids en de stadsplattegrond tijdens de talkshow Let’s Klets op het inspiratiefestival Let’s Gro gelanceerd. Zaterdag 22 november organiseren de makers van de Community Lover’s Guide een fietstocht langs een aantal van de initiatieven uit boek. Ook is er tijdens het festival bij de Spiegeltent op het Waagplein een tijdelijke expositie met een uitvergrote versie van de stadsplattegrond. De gids is tijdens Let’s Gro verkrijgbaar voor € 19,50 bij de RUIMTEinSTADhub aan de Poelestraat 28 in Groningen en te bestellen via www.vanziltebodem.nl .

 

De Community Lover’s Guide to Groningen is samengesteld door Van Zilte Bodem. Van Zilte Bodem is een collectief van ruimtelijke professionals, die ieder op zijn of haar eigen manier betrokken is bij deze trend van zelforganisatie.

 

ACHTERGRONDVERHAAL

In de Groninger Ondernemers Courant een interview met twee van de makers van het boekje:

 www.groc.nl

 

Meer over Het Fonds Ondernemend Groningen op:

 www.hetfondsgroningen.nl