nieuws

12 apr 2015, 20:08

Indrukwekkende reconstructie bevrijding Groningen - vandaag 70 jaar geleden van start

Indrukwekkende reconstructie bevrijding Groningen - vandaag 70 jaar geleden van start

Duizenden mensen hebben zondagmiddag de reconstructie van de Bevrijdingsactie op de Grote Markt in Groningen bijgewoond.

Zij konden zien hoe honderden vrijwilligers zo realistisch mogelijk de oorlogshandelingen op de Grote Markt naspeelden, zoals die vandaag exact 70 jaar begonnen.  De organisatie kan dik tevreden zijn: het werd een indrukwekkend evenement, waarin ook nog 1 minuut stilte in acht werd genomen om de gevallenen te herdenken. Bij de herdenking werd gebruik gemaakt van materieel van de organisatie 'Keep Them Rolling'. Ook honderden leden van die vereniging werkten mee.

 

Het is vandaag 70 jaar geleden dat de Bevrijding begon. De Canadese troepen begonnen hun operatie op 13 april 1945, en moesten  vier dagen - t/m 16 april - zware gevechten leveren. De slag werd van straat tot straat gestreden.

Als de ene straat bevrijd was werd in de volgende straat verder gevochten.  Er sneuvelden 110 burgers,  43 Canadese en 300 Duitse soldaten. Er was veel schade, het centrum van Groningen werd verwoest.

De bevrijding van 1945 was in 2015 de aanleiding om 70 jaar later onze vrijheid te herdenken met een evenement, waarvan gisteren het hoogtepunt was, dat begrip wil opbrengen voor de ontberingen, om de kennis erover te vergroten en om de vrijheid te vieren.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: