nieuws

27 mrt 2015, 13:01

SP wil niet verder praten met PvdA voor provinciebestuur

SP wil niet verder praten met PvdA voor provinciebestuur

De SP gaat verder praten met CDA, ChristenUnie, D66 en Groenlinks over de vorming van een nieuw provinciebestuur. De PvdA en de VVD doen niet mee aan de gesprekken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Informateur Peter Verschuren heeft zijn advies uitgebracht voor de vorming van een nieuw college. Volgens de socialisten bleek er geen samenwerking met de PvdA mogelijk. Het buitensluiten van de PvdA is opzienbarend, omdat de partij jarenlang zitting heeft genomen in het provinciebestuur. 

SP-fractievoorzitter Beckerman legt uit: “We hadden als SP natuurlijk graag gezien dat we samen met de PvdA konden samenwerken. Ideologisch gezien horen we dicht bij elkaar te liggen, maar de afgelopen jaren is keer op keer gebleken dat we in de praktijk lijnrecht tegenover elkaar staan en andere keuzes maken.” Volgens Beckerman bleek dat ook uit de gesprekken van de afgelopen week met de PvdA.

De vijf partijen, SP, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks wijzen binnenkort een formateur aan. De komende weken gaan ze om tafel voor de onderhandelingen. 

Bij de afgelopen provinciale verkiezingen werd de SP de grootste partij met acht zetels. Het CDA, de ChristenUnie en D66 doen als ‘winnaars’ mee aan de onderhandelingen. De huidige coalitie bestaat uit de PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie.

Als uit de gesprekken een college wordt gevormd, lijkt het erop dat gedeputeerde Staghouwer van de CU als enige zittende bestuurder kans maakt op een plaats in het provinciebestuur.