nieuws

11 okt 2013, 12:12

Schurft onder Groningse studenten

Onder studenten in de stad Groningen is schurft uitgebroken. Bij de GGD zijn zeker zeven meldingen bekend van de besmettelijke huidziekte. Studentenverenigingen zijn met een brief gevraagd om hun leden op de hoogte te stellen van de uitbraak, zo maakte de GGD vrijdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Schurft wordt veroorzaakt door een schurftmijt, een klein beestje dat gangetjes in de huid graaft en daar eitjes legt. Er kunnen rode bultjes, blaasjes en etterpuistjes ontstaan die veel jeuk veroorzaken. Schurft is besmettelijk en je kunt het oplopen door langer dan 15 minuten lichamelijk contact te hebben. Ook kun je besmet raken als je in hetzelfde bed slaapt of in de kleding loopt van iemand die schurft heeft.

Schurft komt veel voor op plekken waar mensen intensief met elkaar samenleven zoals in verzorgingshuizen en studentenpanden. Het kan twee tot zes weken duren voordat je last krijgt van de besmetting.

Huisartsen en dermatologen zijn na de uitbraak extra alert op de symptomen van schurft. De GGD spreekt nog niet van een epidemie. ,,Vooralsnog is het een beperkt aantal", zegt een woordvoerster.

Besmette studenten moeten zich snel melden bij hun huisarts, want de huidaandoening is goed te behandelen met een zalfje.