nieuws

06 mei 2014, 09:09

Rehwinkel: ‘Ik liep functie mis door opstappen’

Rehwinkel: ‘Ik liep functie mis door opstappen’

Peter Rehwinkel had juist burgemeester van Groningen moeten blijven om zijn baan in Barcelona, bij de organisatie United Cities Local Governments (UCLG), te kunnen krijgen. Maar daar kwam hij pas achter toen hij als ontslag had genomen als burgemeester, zo zegt hij dinsdag in een interview met de Volkskrant.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rehwinkel legde per 1 november vorig jaar zijn functie neer om in Barcelona aan de slag te gaan. Hij kreeg een storm van kritiek over zich heen omdat hij wel gebruik wilde maken van wachtgeld.

Zijn nieuwe baan in Barcelona ging niet door: volgens de regels van de UCLG kon hij de beoogde functie alleen vervullen als zittend burgemeester. Rehwinkel zit ondertussen nog steeds thuis. ,,Ik moet zo snel mogelijk weer aan het werk'', aldus de oud-burgemeester in het interview. Hij voert gesprekken met een reïntegratiebureau, maar heeft nog geen nieuwe baan gevonden.

Rehwinkel vertelt dat hij niet vooraf met UCLG had gesproken over zijn ontslag als burgemeester. ,,Dat vond ik niet kies naar het college en de raad in Groningen toe.'' Hij steekt de ,,hand in eigen boezem'' over het feit dat hij in eerste instantie niet had laten weten dat hij voor zijn nieuwe functie niet betaald zou krijgen en dus recht had op wachtgeld. ,,Ik had dat uitdrukkelijk moeten melden en heb dat in de snelheid van het moment niet gedaan.''