nieuws

30 okt 2014, 10:10

Raad akkoord: straks 52 koopzondagen per jaar in Groningen

Raad akkoord: straks 52 koopzondagen per jaar in Groningen

“We doen dit niet voor het grootkapitaal. Maar we doen dit wel omdat we denken dat dit het beste is voor de Groningse binnenstad.” Dat betoogde de Groningse wethouder van economische zaken Joost van Keulen (VVD) gisteravond aan het eind van een lange gemeenteraadsvergadering. Daarin ging de meerderheid uiteindelijk akkoord met het voorstel om in Groningen van iedere zondag koopzondag te maken

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nu nog heeft Groningen zestien koopzondagen per jaar. Dat worden er straks dus 52. De winkels mogen zelf bepalen of ze opengaan of niet.

Verdeeld

De kwestie van de koopzondagen heeft niet alleen gezorgd voor verdeeldheid bij ondernemers, maar ook in de gemeenteraad. Collegepartijen als VVD, D66 en PvdA hopen en verwachten dat de koopzondagen er voor zorgen dat veel toeristen op zondag naar Groningen zullen komen. Dat kan zorgen voor een economische impuls in de binnenstad.

Maar CDA, ChristenUnie en SP vrezen dat dat niet tot de gewenste economische impuls zal leiden en dat kleine zelfstandige ondernemers op extra kosten worden gejaagd, of zeven dagen per week zullen moeten werken en amper het hoofd boven water zullen kunnen houden.

Ook de achterban van de Groningen City Club (GCC) is verdeeld, al ging het bestuur van deze vereniging uiteindelijk wel akkoord met de invoering van elk week koopzondag.

Eerder deze week bleek uit een enquête onder winkeliers dat de meeste van hen geen behoefte zouden hebben aan een wekelijkse koopzondag. Ruim 250 ondernemers gaven aan niet elke zondag open te willen. Dat veranderde niets aan de mening van de raad: een meerderheid schaarde zich achter het voorstel van het college van B en W.