nieuws

12 jan 2015, 16:04

Provincie Groningen juridische stappen tegen Gasbesluit minister Kamp

De provincie Groningen onderzoekt nu welke juridische stappen er genomen kunnen worden tegen het gasbesluit van minister Kamp. Deze is momenteel in de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De provincie Groningen stapt vrijwel zeker naar de Raad van State om in beroep te gaan tegen het gasbesluit van minister Henk Kamp. Dat meldt gedeputeerde William Moorlag maandag.

De minister van Economische Zaken besloot om komend jaar 3 miljard kuub aardgas minder te winnen dan oorspronkelijk het plan was. Moorlag wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid.

''De draagkracht in Groningen voor de gaswinning neemt af'', zegt hij. ''Het wordt tijd dat de Raad van State gaat kijken of de veiligheid van de Groningers in het geding is. Laat ze maar oordelen of er nu gas wordt gewonnen op een verantwoord niveau of dat de gaskraan verder dicht moet.''

Traag

Moorlag vindt ook dat de NAM te traag is met het verhelpen van schade en het verstevigen van woningen. Volgens de gedeputeerde moet de minister samen met de NAM een andere koers gaan varen om het vertrouwen van de Groningers te herstellen.

''De minister beloofde om snel te zorgen voor veilige huizen, maar de uitvoering daarvan verloopt uiterst stroe'', aldus Moorlag.

Eindrapport

Gedeputeerde Bote Wilpstra onderzoekt op dit moment op welke juridische gronden de provincie het besluit kan aanvechten. Minister Kamp heeft zijn eindrapport van het gasbesluit nog niet opgeleverd. Zodra dit is gepubliceerd, kan de provincie de gang naar de Raad van State maken.