nieuws

11 jun 2014, 16:04

Paviljoen, parkeergarage en tuinen van het ‘Cruiseschip’ opgeleverd

Het paviljoen, de parkeergarage en de stadstuin bij het zogeheten ‘cruiseschip, het kantoor van de DUO en de Belastingdienst, zijn woensdag met een feestelijk opening opgeleverd. De kantoortoren was al sinds 2011 open en sinds die tijd is hard gewerkt aan de ondergrondse parkeergarage met daarop veel groen en een paviljoen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Omdat de tuin op de parkeergarage ligt, is het met zijn 25.000 m2 is het één van de grootste daktuinen van Nederland. In opdracht van het consortium DUO2, een samenwerking van Strukton, Ballast Nedam en John Laing, heeft de combinatie Antea Group/Reef Infra de engineering en de realisatie van de tuin uitgevoerd. Het tuinontwerp is van Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten. Het paviljoen en de ondergrondse parkeergarage zijn ontwerpen door Ben van Berkel/UNStudio.

In de tuin liggen ondermeer een vijver, een paviljoen en honderden meters aan wandelpaden. De stadstuin is een natuurrijke plek die aansluit bij de bijzondere ecologie van het aanliggende, eeuwenoude Sterrebos. De stadstuin combineert de geborgenheid van een tuin met de openbaarheid van het stedelijk leven. In de architectuur en het landschapsontwerp zijn verschillende kunstwerken verwerkt. De ondergrond van de tuin is deels uit lava opgebouwd: dit creëert de beste omstandigheden voor bomen en beplanting.

Het paviljoen, qua ontwerp een weerspiegeling van het hoofdgebouw, biedt een diversiteit aan diensten (fitness, restaurant en zakencentrum). De ondergrondse parkeergarage ligt in een glooiend landschap, ingeklemd tussen een waterdichte klei-leemlaag die typerend is voor de omgeving van Groningen. De garage biedt ruimte aan 700 parkeerplaatsen, waarvan er 60 een elektrisch oplaadpunt hebben. Een gedeelte van de garage heeft een eigen ingang en biedt plaats aan 1500 fietsen.

De ontwikkeling van de stadstuin kende met de dakconstructie, het drainagesysteem en diverse waterbuffers vele technische uitdagingen. Omdat er rondom het kantoorgebouw vaak een harde wind staat, is er ook goed gekeken naar de juiste beplanting en verankeringen. Dit mede in relatie tot het beheer en onderhoud van de daktuin. De combinatie Antea Group/Reef Infra is na de oplevering tot maart 2031 verantwoordelijk voor het beheer- en onderhoud van de tuin. Daarnaast verzorgt het consortium DUO2 tot 2031 de exploitatie van ‘het Cruiseschip van Groningen’, zoals het imposante gebouw al wordt genoemd.

Fotografie: Ronald Tilleman