nieuws

04 jun 2015, 15:03

Opnieuw explosief bij Jumbo in Groningen

Opnieuw explosief bij Jumbo in Groningen

Bij een Groningse Jumbo-supermarkt aan het Overwinningsplein is zondag opnieuw een explosief gevonden. Deze keer ging het explosief wel af en raakte een raam beschadigd, meldt de politie donderdag. In de nacht van 8 op 9 mei werd bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen ook al een bom gevonden. De politie neemt de zaak hoog op. Er werken twintig rechercheurs aan de zaak.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De politie houdt er ,,serieus rekening mee” dat beide zaken met elkaar te maken hebben, aldus een woordvoerder. Er zijn volgens hem meerdere overeenkomsten. Zo werd het explosief in beide gevallen ’s nachts geplaatst en was in beide gevallen een Jumbo-supermarkt het doelwit. Het explosief dat zondag werd neergelegd was volgens de politie wel minder zwaar dan de bom die eerder aan de Wilhelminakade werd gevonden. Die bom was volgens de politie zwaar genoeg om voor veel schade en mogelijk ook slachtoffers te zorgen.

 

Omdat beide incidenten ’s nachts plaatsvonden, vermoedt de politie dat de verdachte niet uit is op het maken van slachtoffers, maar op het veroorzaken van schade aan gebouwen. Over een motief is nog niets bekend. De politie zegt Jumbo-filialen in de stad Groningen komende tijd extra in de gaten te houden.

 

De politie werd zondagnacht al door een buurtbewoner gealarmeerd over een knal bij de supermarkt, maar trof niets verdachts aan. Maandag werd pas duidelijk dat een raam en een kozijn waren beschadigd, maar het personeel dacht dat het om vernielingen ging. Bij het bekijken van camerabeelden op woensdag werd pas ontdekt dat een ‘verdacht persoon’ iets bij de supermarkt neerlegde en er enige tijd later een explosie volgde. Daarop werd de politie ingeschakeld.

 

Een woordvoerder van Jumbo laat in een verklaring weten dat er voor de winkels in de stad Groningen veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, maar wil niet zeggen om wat voor maatregelen het gaat. Ook over het onderzoek wil de supermarkt niets zeggen.

 

De beelden van de verdachte zijn komende dinsdag te zien in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht.