nieuws

02 jun 2015, 11:11

Onderzoek naar gebruik “Blauwe Brug” bij Hoofdstation

Onderzoek naar gebruik “Blauwe Brug” bij Hoofdstation

Vandaag start er een bijzonder onderzoek onder gebruikers van de Blauwe Brug bij het Hoofdstation in Groningen

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanaf vandaag, dinsdag 2 juni, wordt onderzoek gedaan naar het gebruik en de beleving van de voetgangersbrug die de noord- en zuidkant van het Hoofdstation met elkaar verbindt.  Dat meldt Groningen Spoorzone.

De ‘blauwe brug’ verliest na de grootscheepse verbouwing van het hoofdstation een deel van haar functies. Om een goede afweging te kunnen maken tussen het behoud of de sloop van de brug, is het waardevol om te weten waarvoor de brug voornamelijk wordt gebruikt, en hoe gebruikers de brug ervaren. De komende weken staan enquêteurs aan beide uiteinden van de brug om dat in kaart te brengen.

 

Na uitvoering van de nieuwe plannen van Groningen Spoorzone, is het niet meer mogelijk via de blauwe voetgangersbrug de perrons te bereiken. Het ‘hart’ van het Hoofdstation schuift op en komt direct achter het monumentale stationsgebouw te liggen, waar een nieuwe voetgangerstunnel wordt aangelegd. Deze tunnel wordt voor reizigers de toegangspoort tot alle perrons en maakt een snelle overstap mogelijk.

 

De tunnel verbindt het monumentale stationsgebouw met de nieuwe zuidentree. Zo ontstaat ook een doorgaande route tussen het stadscentrum ten noorden van het station, en de zuidelijk gelegen Rivierenbuurt. De nieuwe voetgangerstunnel is straks 24 uur per dag voor iedereen toegankelijk, ook zonder ov-chipkaart.

 

Uitgebreide enquête

 

In het voorjaar van 2014 zijn al op kleinere schaal reacties gevraagd op het eventueel verdwijnen van de blauwe voetgangersbrug. Deze reacties leverden een wisselend beeld op. Om die reden wordt er nu grondiger onderzoek uitgevoerd.

 

De verbouw van het Hoofdstation start in 2018 en is begin 2021 helemaal afgerond.

 

Voor het programma Komen en Gaan heeft de studentenredactie van Oog TV alvast een eigen ludiek onderzoekje gedaan naar het toekomstige gebruik van de blauwe brug. Dat is op dinsdagavond 2 juni te zien in het programma Komen en Gaan dat wordt uitgezonden na het OOG TV Nieuws van 17.30 uur en Herestraat Helemaal.