nieuws

18 sep 2014, 19:07

NAM zet zes Jarino-woningen in Winsum in de stutten

De NAM zet donderdagavond uit voorzorg zes woningen in Winsum in de stutten. Uit een versnelde inspectie van 65 van de 108 zogenoemde Jarino-woningen blijkt volgens de NAM dat de zes huizen met spoed gestabiliseerd moeten worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder van de NAM zou in het geval van een zwaardere aardbeving de voorgevel kunnen instorten. De bewoners hoeven hun huis niet uit.

De NAM kondigde eerder aan de woningen versneld te inspecteren omdat bij een van de woningen een constructief gebrek was gevonden. Bij de zes woningen is eenzelfde gebrek aangetroffen. Eerder werden al in Warffum gebreken ontdekt bij hetzelfde type woning. Daar moeten dertien huizen tijdelijk ontruimd worden.

Ook in Bedum en Ten Boer staan de Jarino-woningen. De NAM onderzoekt momenteel om hoeveel woningen het precies gaat. Ook deze huizen zullen versneld geïnspecteerd worden. Voor bewoners wordt dan door de NAM een bijeenkomst belegd.

De inspectie van de woningen in Winsum is vermoedelijk eind volgende week klaar. Omdat het nu om een visuele inspectie ging, worden de huizen later nog nader bouwkundig onderzocht.