nieuws

10 sep 2014, 10:10

NAM koopt nieuwe testwoningen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft in het Groningse aardbevingsgebied drie nieuwe testwoningen aangekocht. In de woningen wordt getest op welke manier ze het beste aardbevingsbestendig kunnen worden gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het gaat om woningen in Loppersum, Uithuizermeeden en Delfzijl. De NAM had al twee testwoningen in Loppersum en Godlinze.

 

Volgens de NAM gaat het om vijf verschillende types woningen, met onder andere verschillende soorten fundering en types dakconstructie. Ze staan model voor vergelijkbare gebouwen en huizen in het gebied.In de woningen worden onder andere sensoren geplaatst en worden uiteenlopende technieken toegepast.

 

De resultaten worden gebruikt bij het verstevigen van mogelijk 50.000 woningen en gebouwen in Noordoost-Groningen. Het aantal van 50.000 is een schatting, zegt de NAM. Er moet nog een norm worden bepaald waaraan de woningen in het gebied moeten voldoen. ,,Het kan zijn dat een deel van de gebouwen al voldoende aardbevingsbestendig is”, zegt een woordvoerder.

 

De NAM benadrukt dat de testwoningen geen ,,spookhuizen” worden. ,,De tuinen worden onderhouden, er komen gordijnen te hangen en ’s avonds brandt er licht.” De woordvoerder wil niet kwijt welk bedrag met de aankoop is gemoeid.