nieuws

25 okt 2014, 11:11

Max van den Berg: 'Compensatiebedrag aardbevingsschade moet fors omhoog'

Max van den Berg: 'Compensatiebedrag aardbevingsschade moet fors omhoog'

De provincie Groningen wil dat de compensatieregeling voor aardbevingsschade in de provincie omhoog gaat naar 2 miljard euro. Dat zegt Commissaris van de Koning Max van den Berg zaterdag in een interview in het Dagblad van het Noorden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vorig jaar sloot de provincie nog een akkoord met de NAM en het ministerie van Economische Zaken over een compensatieregeling van 1,2 miljard euro. Volgens Van den Berg is dit bedrag achterhaald nu na recente aardbevingen blijkt dat ook de stad Groningen en Hoogezand-Sappemeer tot het risicogebied behoren.

In het akkoord van vorig jaar werden negen Groningse gemeenten aangewezen als aardbevingsgebied. Als de gemeenten Groningen en Hoogezand-Sappemeer daaraan worden toegevoegd, telt het risicogebied ongeveer dubbel zoveel gebouwen en inwoners.

Snellere schadeafhandeling

Ook roept de Groningse Commissaris van de Koning op tot een snellere schadeafhandeling. “Je kunt geen jaren mensen in een ingetapete woning laten zitten”, zo zegt hij in het Dagblad van het Noorden. “NAM en Rijk moeten hun verantwoordelijkheid nemen en bij het zoeken naar oplossingen niet eindeloor gaan plussen en minnen.”