nieuws

11 feb 2015, 10:10

Martinitoren luidt klok als protest tegen gaswinning

De Martinitoren en de Der Aa-kerk in Groningen sluiten zich aan bij de oproep van de Groninger Bodem Beweging (GBB) om donderdag de klok te luiden op het moment dat de Tweede Kamer in debat gaat over de gaswinning in de provincie. Dat meldt de gemeente Groningen woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tientallen kerken in de provincie gaan de noodklok luiden. Dat is van oudsher een waarschuwing voor naderend onheil. De Groningers vinden dat de gaskraan verder moet worden dichtgedraaid omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

De GBB is blij dat beide Groningse kerken, die overigens geen bevingsschade hebben, mee gaan doen. "Het begint nu echt heel erg te leven", zegt secretaris Dick Kleijer. "Nu de Martinitoren de noodklok gaat luiden, verwacht ik dat het ook veel andere kerken over de streep trekt."

Ook de Stichting Oude Groninger Kerken, die zo’n 77 kerken in beheer heeft, kreeg veel positieve reacties op de actie. "Het lijkt erop dat het een flink aantal gaat worden, zeker nu de twee bekendste kerken in de stad mee gaan doen."