nieuws

06 sep 2014, 09:09

Martiniplaza: verzelfstandiging was niet goed geregeld

De verzelfstandiging van Martiniplaza in 2002 is niet goed geregeld geweest. Weliswaar werd er geprivatiseerd, maar daarna was de controle niet goed genoeg. Dat blijkt uit een reconstructie in het Dagblad van het Noorden van zaterdag van de problemen bij Martiniplaza.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De administratie van de in 2002 verzelfstandigde Martiniplaza was jarenlang niet op orde. Daardoor kreeg Martiniplaza tot 2008 2,6miljoen euro te veel subsidie. Ook zijn de panden van Martiniplaza veel minder waard dan de 5,2 miljoen euro waarvoor ze in de boeken staan. Een en ander blijkt uit een reportage in het Dagblad van het Noorden van zaterdag.

 

Daaruit blijkt dat een van de verklaringen waarom Martiniplaza momenteel in zwaar weer verkeert het feit is dat de privatisering van het complex in 2002 niet goed is verlopen. Volgens een Rekenkamercommissie is er weliswaar sprake geweest van verzelfstandiging van Martiniplaza, maar is er daarna niet geëvalueerd.

 

Wethouder Joost van Keulen van economische zaken in Groningen stelt in het artikel dat er in het verleden rond de verzelfstandiging van Martiniplaza zaken zijn mis gegaan. ‘Wellicht hadden we bij Martinplaza beter voor een andere constructie kunnen kiezen. Bijvoorbeeld dat we als gemeente zelf verantwoordelijk waren gebleven voor het onderhoud, en dat we alleen de exploitatie hadden uitbesteed. We moeten in ieder geval leren dat we alleen moeten verzelfstandigen als we het ook echt goed kunnen doen’, aldus wethouder Van Keulen in het Dagblad van het Noorden.