nieuws

05 jun 2014, 14:02

Maartenscollege wint prijs op Europa’s grootste duurzaamheidswedstrijd

Vier leerlingen van Maartenscollege in Haren hebben de derde speciale prijs gewonnen in Nederlands enige en Europa’s grootste duurzaamheidsolympiade INESPO.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met het behalen van de derde prijs mogen zij Nederland volgend jaar vertegenwoordigen bij de Young Scientists Contest, een soortgelijke olympiade in Denemarken. Het is voor de zesde keer dat dit unieke evenement INESPO in Nederland plaatsvond.

 

Samen met zo’n 350 scholieren vanuit 45 landen presenteerden de vier heren, Chris, Martijn, Gijs en Bart op 3 en 4 juni in het Provinciehuis van Zuid-Holland hun innovatieve oplossing voor een duurzaamheidsprobleem aan een deskundige jury. Volgens juryvoorzitter prof. dr. ing. Jacques Reijniers (Nyenrode Business Universiteit) zaten er dit jaar weer hele goede en vernieuwende ideeën bij.

 

Met hun project ‘Methane from Cattle Waste’ bedachten de winnaars hoe koeienmest gebruikt kan worden als brandstof. De jury was dan ook erg onder de indruk van de kwaliteit en uitwerking van dit bijzondere idee. Naast deze derde speciale prijs won het Maartenscollege ook een aanmoedingsprijs voor het project ‘Induction Wind Turbine’ van Sergio, Berke en Marnick.

 

De officiële eerste prijs ging naar leerlingen van het Keizer Karel College in Amstelveen. Zij mogen volgend jaar naar een soortgelijke olympiade in de Verenigde Staten.

 

De prijzen werden uitgereikt door onder andere Prof. dr. Van den Boom (rector magnificus van de UvA), Prof. dr. ing. Jacques Reijniers (juryvoorzitter van INESPO 2014) en Ibrahim Elmaagac (project coördinator van INESPO).

 

Uiteraard ontvingen ook de internationale deelnemers een prijs. Projecten uit de volgende landen: Tsjechië, Taiwan, Ukraine (tweemaal), Indonesië, Verenigde Staten (tweemaal), India, Turkije en Bosnië & Herzegovina wisten allen een gouden medaille te behalen.

 

Voor meer informatie: www.inespo.org