nieuws

16 apr 2015, 10:10

Luchtopnames paardenmishandeling leveren niets op; geen spoor van dader

Luchtopnames paardenmishandeling leveren niets op; geen spoor van dader

Er is nog geen spoor van de paardenmishandelaar die vorig jaar huis hield in het Noorden van het land. Luchtopnames van de plekken waar de mishandelingen plaatsvonden, hebben geen concrete aanwijzingen naar een dader opgeleverd. Dat meldt de politie. In het Noorden zijn in totaal 24 gevallen van mishandeling van paarden onderzocht.  

 

Rond de jaarwisseling zijn vanuit een helikopter alle locaties in Friesland, Groningen en Drenthe gefotografeerd waar vorig jaar paarden zijn mishandeld. Deze opnames zijn de afgelopen maanden minutieus geanalyseerd. Daarbij werd gekeken naar overeenkomsten en verschillen op en rond de weilanden, de paardenstallen en andere (nacht)verblijven. Ook de vluchtroutes zijn bekeken. Deze zogenoemde aerial-profiling resulteerde niet in directe aanwijzingen naar een dader.

 

Het onderzoek naar de mishandelingen in Noord-Nederland wordt door de Dierenpolitie voortgezet. Het rechercheteam dat zich vanaf zomer vorig jaar met de mishandelingen bezig hield en sinds eind vorig jaar al was afgeslankt, is opgeheven. Aangezien er zich vorig jaar ook diverse soortgelijke mishandelingen in andere provincies hebben voorgedaan, worden de onderzoeken landelijk gecoördineerd.

 

In Noord-Nederland zijn in totaal 24 meldingen van mishandelingen van paarden onderzocht. In veertien gevallen bleken de dieren het letsel zelf te hebben opgelopen. Bij de daadwerkelijke mishandelingen waren bij de dieren snijwonden bij de vagina aangebracht. Getuigenoproepen leverden enkele honderden tips op. Mede op basis van de namen die uit deze tips voortkwamen is er met een 25-tal mensen gesproken. Geen van allen had met de mishandelingen te maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door: