nieuws

15 apr 2015, 11:11

Loppersum geadviseerd 43 huizen te slopen

Het Centrum Veilig Wonen (CVW) adviseert bewoners in Loppersum om 43 woningen te slopen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ruim veertig woningen in het Groningse dorp Loppersum, middenin het aardbevingsgebied, moeten mogelijk worden gesloopt. De 43 woningen zijn niet aardbevingsbestendig, zo blijkt uit onderzoek. Het versterken van de woningen zou te duur en te complex zijn. Het Centrum Veilig Wonen (CVW) adviseert daarom de woningen te slopen.

 

De keuze is aan de bewoners. Zij mogen kiezen tussen nieuwbouw of het laten verstevigen van hun huis. Maar volgens een woordvoerder van het CVW zouden ze dan maanden hun huis uit moeten en zullen de huizen na afloop nog niet aan de norm voor aardbevingsbestendig bouwen voldoen.

 

Het CVW heeft sinds het begin van dit jaar de afhandeling van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) overgenomen van schade veroorzaakt door haar gaswinning.

 

Het gaat om de zogenaamde Jarino-woningen. Vergelijkbare woningen staan ook in Winsum, Bedum en Ten Boer. En deel van die woningen zijn eerder al met spoed in de stutten gezet. Op verzoek van de bewoners van de huizen in Loppersum zijn daarna ook hun woningen op het oog geïnspecteerd. In januari liet de NAM vervolgens weten dat de huizen veilig waren. De bewoners drongen aan op vervolgonderzoek waar dus uit blijkt dat de woningen tijdens zwaardere bevingen niet veilig zijn. Dat komt met name door de fundering, die uit houten palen bestaat.

 

De bewoners zijn dinsdag tijdens een ,,emotionele bijeenkomst” geïnformeerd, zegt een woordvoerder van het CVW. ,,Sommige mensen wonen er al 30 jaar en hebben al hun ziel en zaligheid in hun huis gestopt.” De bewoners worden individueel in hun keuze begeleid. Als de bewoners een collectief willen vormen, zal gemeente Loppersum hen hierbij faciliteren.

 

Dinsdag bepaalde de Raad van State dat er in Loppersum geen gas meer mag worden gewonnen. De streek rond Loppersum is zwaar getroffen door aardbevingen.