nieuws

29 sep 2014, 15:03

Licht staat nu echt op groen voor ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen; Stad krijgt Zuiderplantsoen

Licht staat nu echt op groen voor ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen; Stad krijgt Zuiderplantsoen

Een van de grootste ingrepen in het wegenstelsel van Groningen kan nu echt beginnen. Vanmiddag, maandag 29 september, zette minister Melanie Schultz van Haegen het sein voor de ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen op groen. Dat deed ze door het plaatsen van haar handtekening onder het Tracébesluit. De ombouw van de zuidelijke ringweg van Groningen zal eind 2014 of begin 2015 worden aanbesteed.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Daarna gaat de zuidelijke ringweg over een afstand van 12 kilometer op de schop. Ook de aansluiting van de ringweg op de A28 van en naar Assen wordt daarbij aangepakt. Voor de ombouw van de zuidelijke ringweg en een pakket aanvullende maatregelen in omringende stadswijken is een budget beschikbaar van 693 miljoen euro (prijspeil 2014).

 

Bij de ombouw van de zuidelijke ringweg (A7/N7) verdwijnt het laatste kruispunt van rijkswegen in Nederland waar verkeerslichten staan: het Julianaplein aan de zuidkant van Groningen. Dit verkeersplein wordt volledig ongelijkvloers, waardoor het verkeer op de A7/N7 en de A28 sneller kan doorstromen en de bereikbaarheid van bestemmingen in Groningen sterk verbetert. Dat zijn twee belangrijke doelen van het project Aanpak Ring Zuid. Ook het nabij gelegen Vrijheidsplein wordt volledig ongelijkvloers. Dit plein verbindt de zuidelijke ringweg met de westelijke ringweg van Groningen; een provinciale weg.

 

Gedeeltelijk ondergronds


De zuidelijke ringweg krijgt een aantal nieuwe op- en afritten, om het verkeer sneller de stad in en uit te kunnen voeren. Zo komt er een nieuwe, directe verbinding voor verkeer dat vanuit het westen de Groninger binnenstad in en uit wil. Er verdwijnen ook enkele op- en afritten, in het hart van het plangebied. Hier komt de ringweg over een afstand van 1100 meter ondergronds te liggen. Momenteel doorsnijdt de uit de jaren zestig daterende ringweg een bos (het Sterrebos) en de woonwijk de Oosterpoort.

 

Bovenop de verdiept aangelegde weg ontstaat de komende jaren een nieuw park: het Zuiderplantsoen. Het eeuwenoude Sterrebos maakt deel uit van dit grote nieuwe groengebied. De wijken ten noorden en ten zuiden van de ringweg worden hier weer aan elkaar verbonden en krijgen nieuwe fiets- en wandelverbindingen.