nieuws

30 jan 2015, 09:09

Leerlingen in noodgebouw door bevingen

Ruim tweehonderd leerlingen van twee basisscholen in het Groningse Loppersum worden tijdelijk in noodgebouwen ondergebracht omdat hun scholen onvoldoende bestand zijn tegen de aardbevingen. Er is geen acuut gevaar, zegt een woordvoerster van de gemeente vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit inspecties van de NAM blijkt dat de scholen niet veilig genoeg zijn. De twee schoolgebouwen moeten daarom bouwkundig worden versterkt.

 

Het is nog niet bekend wanneer de kinderen hun intrek nemen in de noodgebouwen. Ze moeten daar waarschijnlijk enkele maanden blijven.

 

Als de scholen leeg zijn, wordt er eerst verder onderzoek gedaan. Volgens de gemeente Loppersum bestaat ook nog de kans dat het goedkoper is om nieuwe gebouwen neer te zetten in plaats van de huidige scholen te versterken. Eerder al zijn de schoorstenen van de twee schoolgebouwen naar beneden gehaald. Daarmee verdween ook het grootste gevaar, aldus de gemeente.

 

In Loppersum worden in totaal 3000 woningen en gebouwen bouwkundig versterkt. De gemeente heeft er bewust voor gekozen eerst scholen aan te pakken. De ouders zijn donderdagavond geïnformeerd.