nieuws

29 apr 2015, 14:02

Kraanmachinist mag gevonden 51.000 euro toch houden

Kraanmachinist mag gevonden 51.000 euro toch houden

De kraanmachinist die in oktober 2013 op een bouwterrein in Groningen een weckfles met daarin 51.000 euro vond, mag dat geld houden. Dat heeft de Groningse rechtbank woensdag besloten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kraanmachinist vond het geld tijdens graafwerkzaamheden in de Groninger wijk De Hoogte. De politie stelde een onderzoek in naar de herkomst van het geld, maar dat leverde tot op heden geen resultaat op.

Normaal gesproken worden eerlijke vinders eigenaar van hun vondst als na een jaar nog geen rechtmatige eigenaar is gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie ging dat in dit geval niet op omdat het vermoeden bestaat dat het geld van misdaad afkomstig is. Ook uitkering van een vindersloon voor de kraanmachinist was daarom niet aan de orde, aldus het OM.

De vinder ging hier niet mee akkoord en eiste bij de rechter dat hij alsnog een vindersloon toegewezen zou krijgen. De Groningse rechtbank bepaalt nu dat de man niet alleen recht heeft op vindersloon, maar dat hij zelfs het hele bedrag krijgt toegewezen.

Volgens de rechtbank is er inmiddels voldoende onderzoek gedaan naar de herkomst van het geld, zonder dat dit resultaat heeft opgeleverd. Daarom is de vinder nu wettelijk gezien eigenaar van het bedrag.

Het OM wilde dat de biljetten beschikbaar blijven voor forensisch onderzoek. Omdat het geld al enige tijd geleden op een bankrekening is gestort, is dit volgens de rechter echter helemaal niet meer mogelijk.

Ook de redenering van het OM dat er bij teruggave van het geld sprake zou zijn van witwassen, werd door de rechter van de hand gewezen.