nieuws

01 mei 2013, 16:04

Kleerhanger na zeventig jaar terug in Warffum

Een oude kleerhanger die vorig jaar door een echtpaar uit Amersfoort in een hotel in Auschwitz werd gevonden, keert na zeventig jaar terug naar Warffum, waar de hanger vandaan komt. Het kapstokje, met het opschrift ‘A. Medendorp Maatkleeding, Warffum’ wordt 4 mei door het stel uit Amersfoort overgedragen aan Openluchtmuseum Het Hoogeland in het Groningse dorp.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de historicus van het museum, Erik de Graaf, is de kledinghanger vermoedelijk eigendom geweest van een van de achttien Warfummers die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Auswitsch werden gedeporteerd en daar ook om het leven kwamen. Het kapstokje werd gevonden in een kledingkast in een hotel op 200 meter afstand van het voormalige kamp. ,,Het stel dat het hangertje vond, spaart oude kapstokjes en heeft dus de gewoonte om in hotels in kasten te kijken”, vertelt De Graaf.

Hoe het kapstokje vanuit het kamp in het hotel terecht is gekomen, blijft de vraag. ,,Kleding en persoonlijke bezittingen van de overledenen werden vaak op een hoop gegooid. Wellicht is het hangertje daarbij door iemand meegenomen.” De kledinghanger krijgt een plekje in de Joodse slagerij Markus, een van de gebouwen op het museumterrein.