nieuws

17 nov 2014, 11:11

Kinderboerderijen tot woensdag dicht; geen angst voor uitbraak vogelgriep

Kinderboerderijen tot woensdag dicht; geen angst voor uitbraak vogelgriep

Alle kinderboerderijen in de provincie Groningen zijn tot woensdagmiddag gesloten. Dat is een maatregel van het ministerie na de uitbraak van vogelgriep. Bij de kinderboerderij in het Stadspark is echter geen angst voor een uitbraak. Dat meldt de Vereniging Samenwerkende KinderBoerderijen Nederland maandag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Zondag werd op een pluimveebedrijf in Hekendorp een zeer besmettelijke variant van vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding te voorkomen is er een landelijk vervoersverbod en een ophokplicht. Ook mogen bedrijven niet bezocht worden en is er een jachtverbod.

Het besluit heeft ook gevolgen voor de kinderboerderijen. Zij worden gesloten voor publiek, groepen en scholen. De kinderboerderijen mogen woensdag ook pas weer open, als het pluimvee goed is afgescheiden van andere vogels en dieren.

Wolter Landlust, beheerder van de kinderboerderij Stadspark, is niet heel bang dat de vogelgriep zijn boerderij zal treffen. “Het komt meestal voor bij intensieve veehouderijen. Wij zitten een heel eind van die bedrijven vandaan. Maar vervelend is het wel.”

De kinderboerderij in het Stadspark, die intussen gesloten is, heeft zowel eenden als kippen. De dieren zijn niet naar binnen gebracht maar worden afgeschermd voor publiek. Alleen verzorgers mogen in de buurt van de vogels komen. De maatregel geldt tot en met woensdag. “Tot die tijd houden we de hygiënemaatregelen in acht en wachten we af wat er gaat gebeuren”, zegt Landlust.