nieuws

02 mrt 2015, 20:08

Kamp maakt excuses naar Groningers

Minister Kamp heeft maandag bij RTV Noord zijn excuses gemaakt aan de Groningers. Het kabinet erkent dat er de afgelopen jaren bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van Groningers. ,,Het spijt me zeer dat het zo is gegaan", aldus Kamp. De reacties op het excuus zijn verdeeld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Kamp reageerde daar op het vorige maand verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de gaswinning in Groningen. De onderzoeksraad kwam tot de slotsom dat het ministerie van Economische Zaken en bij de gaswinning betrokken instellingen vooral oog hadden voor het financiële belang van de gaswinning maar te weinig keken naar risico's voor de Groningers. Maandag zei Kamp: ,,Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden. De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen, te realiseren."

De minister zei dat de gebeurtenissen in Groningen hem ,,diep raken’’. ,,Uiteindelijk gaat het om de veiligheid en ik erken dat alle betrokkenen bij de gaswinning, en zeker ook het ministerie van Economische Zaken, meer aandacht hadden moeten hebben voor de veiligheid van de Groningse burgers. Dat dit zo is gegaan betreur ik.''

William Moorlag (PvdA), gedeputeerde van de provincie Groningen waardeert dat Henk Kamp naar Groningen is gekomen om te erkennen dat de veiligheid bij de gaswinning van ondergeschikt belang was. “Maar hij wordt door de Groningers beoordeeld op zijn daden. Er is veel meer nodig om het vertrouwen van de Groningers in het Rijk en de NAM te herstellen. Dat kan alleen maar door de gaswinning zo snel en zo veel mogelijk naar beneden te brengen. Ik ga ervan uit dat dit ook gaat gebeuren.”

Dick Kleijer, secretaris van de Groninger Bodem Beweging (GBB vindt het niet meer dan logisch dat Kamp zijn excuses aanbiedt. “Hij zet alleen meteen weer de repeteerknop aan. Het vullen van scheuren en het versterken van woningen, dat is lapwerk. We hebben moeite om te geloven dat de veiligheid nu wel bovenaan staat. Het probleem moet bij de oorzaak worden aangepakt en dat betekent dat de gaskraan nog verder dicht moet. Heel fijn zo’n excuus, maar hij moet met daden komen.”

Jan Vos, Tweede Kamerlid van de PvdA twittert: ,,Spijtbetuiging kabinet wordt gewaardeerd door TK-fractie PvdA. Groningers is decennia onrecht aangedaan door opeenvolgende kabinetten.''