nieuws

12 feb 2015, 18:06

Kamp hakt nog geen knoop door over gaswinning

Kamp hakt nog geen knoop door over gaswinning

Minister Henk Kamp hakt nog geen knoop door over een vermindering van de gaswinning. Volgens Kamp valt het niet uit te sluiten dat de gaswinning in 2015 teruggaat naar 35 miljard kuub, maar het zou ook kunnen dat hij vasthoudt aan de eerder afgesproken 39,4 miljard kuub. Pas in juli neemt Kamp een beslissing, na advies van experts.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De oppositie wilde dat Kamp nu al het gasplafond verlaagde. Zelfs PvdA-Kamerlid Jan Vos deed een dergelijke oproep. Formeel steunen de sociaaldemocraten de opstelling van de minister. Maar ze achten het tegelijk ,,ondenkbaar'' dat de gaswinning dit jaar uitkomt boven de 35 miljard kuub. Coalitiegenoot VVD is veel behoedzamer. Waarschijnlijk komt de oppositie later in het debat met een motie om de regeringspartijen tot een definitieve uitspraak te dwingen.

Kamp maakte begin deze week bekend dat de gaswinning de eerste helft van dit jaar omlaag gaat naar 16,5 miljard kuub. Halverwege het jaar bekijkt hij of het verantwoord is in de tweede helft van 2015 de productie ook terug te schroeven tot wat echt nodig is voor de leveringszekerheid.

Kamp studeert ondertussen op een ander systeem van gaswinning. Door gas te importeren zou de winning in Groningen verminderd kunnen worden naar zo'n 30 miljard kuub per jaar. De oppositie wil dat nu al voor dat niveau wordt gekozen. Het gevaar voor aardbevingen neemt af als er minder gas uit de Groningse bodem wordt gehaald.