Nieuws

Kamerfractie Denk: 'Groningers verhuizen en gaskraan verder open'

De nieuwe Tweede Kamer-fractie Denk, van de voormalige PvdA-kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, wil dat de gaskraan in Groningen verder wordt opengedraaid en dat de bewoners uit het aardbevingsgebied in krimpregio’s elders in Nederland worden ondergebracht.


Leestijd: 1 minuut

Dat zegt Öztürk in gesprek met RTV Noord.

Volgens Öztürk biedt Denk op deze manier een structurele oplossing voor de aardbevingsproblematiek. De partij wil de inwoners uitkopen, het gebied omvormen tot natuurgebied en de gaskraan verder open zetten.

Met het geld dat het extra gewonnen gas oplevert, kan de uitkoopregeling volgens Denk worden bekostigd. “'Herstel en preventief versterken is natuurlijk voor bewoners een drama”, aldus Öztürk tegen de Groningse regionale zender. “Daarom zeggen wij: niet doormodderen op de huidige weg, maar durf een totaal ander pad in te slaan.”

De belangenvereniging Groninger Bodem Beweging veegt het plan van Kuzu en Öztürk van tafel. “Ik kan en wil hier niet serieus op ingaan”, aldus secretaris Dick Kleijer. “Dit gaat om een stupiditeit die geen grenzen kent. Ik heb zelden twee personen gezien die zichzelf op zo’n manier afserveren.”

Kuzu en Öztürk zullen hun plannen donderdag tijdens het gasdebat in het parlement officieel presenteren.