nieuws

27 jun 2014, 11:11

Kabel met goedkopere stroom van Duitsland naar Delfzijl stapje dichterbij

Kabel met goedkopere stroom van Duitsland naar Delfzijl stapje dichterbij

Een stroomkabel die goedkope Duitse stroom naar Delfzijl en het chemiecluster aldaar kan transporteren, komt een stapje dichterbij. Er was sprake van een vooronderzoek, met als deadline 30 juni. Maar dat onderzoek wordt nu iets meer tijd genomen. Er wordt nu zelfs al gesproken met mogelijke strategische partners.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het in dit voorjaar aangekondigde onderzoek naar dehaalbaarheid van de realisatie en exploitatie van een stroomkabeltussenDuitsland (Emden)en Nederland (Delfzijl ) verlooptintensief en constructief, maar vergt meer tijd. In de komendetijd zal de aandacht uitgaan naar het zoeken van strategische partners , en naar overleg met Duitsegelieerde partijen.

 

Klesch Metals B.V., ESD-SiC  B.V. en  Groningen Seaports N.V.,  hebben  in april jl.  een zogenaamd Memorandum of Understanding  getekend waarin zij zich verplichten  tot samenwerking voor een  onderzoek naar de  haalbaarheid van de realisatie  en exploitatie van een stroomkabel.


Belang totale bedrijvencluster


Niet alleen genoemde partijen, maar meerdere bedrijven binnen het chemie -en metaalcluster in Delfzijl, hebben aangegeven directe toegang te willen hebben tot de Duitse energiemarkt.  Ook met deze partijen vindt nog intensief contact plaats over de diverse mogelijkheden.

 

Partijen zijn van mening dat  het vestigingsklimaat van het chemie- en metaalcluster Delfzijl aanzienlijk zou kunnen verbeteren door deze toegang.

 

 

“Op de lange termijnmarkt zien we nog steeds verschillen tussen de energieprijs in Nederland en Duitsland. Het is nu zaak zo snel mogelijk enkele juridische punten helder te krijgen. Deze verbinding kan de Eemsdelta onderscheidend maken van de rest van Nederland” , aldus Cas König, directeur ESD-SIC.