nieuws

30 okt 2014, 11:11

Jan Anne Helmantel (74): “Plantsoenloop is gewoon een prachtig Stadsevenement!”

Jan Anne Helmantel (74): “Plantsoenloop is gewoon een prachtig Stadsevenement!”

‘De Plantsoenloop is gewoon een prachtig Stadsevenement. Het is gezellig, je loopt een schitterend parcours en het is een grote sportieve uitdaging’. Dat zegt Jan Anne Helmantel (74), een van de oudste deelnemers aan deze loop, die komende zaterdag 1 november weer wordt gehouden. Helmantel mag dan volgens de inschrijvingsgegevens een van de oudste deelnemers zijn: hij is nog steeds razendsnel en loopt menig twintiger, dertiger, veertiger, vijftiger of zestiger er nog uit.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Want Jan Anne Helmantel verkeert in uitstekende conditie en voor hem is hardlopen een van zijn grote hobby’s. Hij is pas later begonnen aan hardlopen, in 1980. Hij werkte toen als hoofd Veiligheid bij de RUG en uit onderzoek was gebleken dat zijn conditie toen niet optimaal was. Daar is hij toen hard aan gaan werken, en binnen drie maanden was hij top-fit. Sindsdien is hij zijn conditie goed blijven onderhouden.

Zijn topsnelheid bereikte hij op zestigjarige leeftijd: hij liep de tien kilometer toen in 40 minuten. Uit onderzoek is gebleken dat er daarna jaarlijks ongeveer 1 minuut van af gaat, ook al blijf je intensief sporten. En nu doet hij 53 minuten over de 10 km, oftewel ca. 11 km per uur. Nog steeds een prachtige tijd.

 

Plantsoenloop

 

Jan Anne Helmantel loopt ongeveer 1000 km. per jaar. Onlangs deed hij nog mee aan een wedstrijd in Duitsland, waar hij eerste werd bij de zeventig jarigen.

Vorig jaar schreef hij zich weer in bij de Plantoenloop. Per abuis bij de wedstrijdlopers. Hij rende de 8 km. (4 rondjes) in 43 minuten. Een voortreffelijke prestatie, maar Jan Anne vond dat maar niks. “Ik was een na laatste. Daar hou ik niet van. Daarom heb ik me nu gewoon ingeschreven voor de recreatieloop’.

 

Wat je moet doen om in zo’n goede conditie te blijven?

‘Je moet op de eerste plaats geluk hebben met je gezondheid. Daar kun je weinig aan doen, zo ben je geboren. Maar met dat als uitgangspunt kun je er zelf ook hartstikke veel aan doen. Zoals deelnemen aan de Plantsoenloop. Wat dat betreft verheug ik me nu al enorm op komende zaterdag. Het is een prachtige cross, niet te vergelijken met de 4Mijl. Ik loop liever de Plantsoenloop. Ik hou van ploeteren. Wat dat betreft vind ik het jammer dat het zulk mooi weer is. Het kan mij wat dat betreft niet drassig genoeg zijn, komende zaterdag in het Noorderplantsoen!’.

Meer info en inschrijven:

 www.plantsoenloop.nl

 

(Foto: Waterbedrijf Groningen, archief).